POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte veće, neizvesnost sa COVID-19 u Kini i dalje traje

Cene nafte su u utorak porasle, podržane mekšim dolarom i američkim planom da popune rezerve nafte, ali su dobici ograničeni neizvesnošću u pogledu uticaja rastućih slučajeva COVID-19 u Kini, najvećem uvozniku nafte.

Fjučersi na Brent naftu su porasli za 15 centi, ili 0,2%, na 79,95 dolara po barelu, dodajući porast od 76 centi na prethodnoj sesiji.

Fjučersi američke nafte West Texas Intermediate (WTI) porasli su za 32 centa, ili 0,4%, na 75,51 dolara po barelu, nakon što su porasli za 90 centi na prethodnoj sesiji.

Oba ugovora su porasla za više od 1 dolara ranije tokom sesije.

Cene nafte su podstaknute američkim planom koji je objavljen prošle nedelje da kupi do 3 miliona barela nafte za strateške rezerve nafte nakon ovogodišnjeg rekordnog oslobađanja od 180 miliona barela nafte iz zaliha.

Slabiji dolar takođe je podržao cene, čineći naftu jeftinijom za one koji drže druge valute.

Međutim, analitičari su rekli da su potrebni jasni znaci rastuće potražnje da bi cene dodatno porasle.

„Izgledi potražnje za naftom biće ključni za to koliko visoke cene sirove nafte mogu da budu i to bi moglo biti teško za jasnoću jer vidimo mešovite signale sa ponovnim otvaranjem Kine“, rekao je analitičar OANDA Edvard Moya.

Dok je Kina ublažavala ograničenja pandemije, porast broja slučajeva COVID-19 bio je loš znak za tržišta nafte zbog neizvesnosti o ekonomskom oporavku zemlje, rekla je analitičarka Tina Teng iz CMC Markets-a.

Gradovi širom zemlje se utrkuju da instaliraju bolničke krevete i grade klinike za groznice usred sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice da će odluka Pekinga da ukine svoj strogi režim „nulte COVID-19“ dovesti do mogućih smrti, mutacija virusa i ekonomskih uticaja.

„Dobici sirove nafte, iako umereni, deluju se kao provizorni. Očekujem da će prevladati pritisak na smanjenje globalnih ekonomskih zabrinutosti“, rekla je Vandana Hari, osnivač Vanda Insights u Singapuru.

Očekuje se da će zalihe sirove nafte u SAD pasti prošle nedelje za oko 200.000 barela, dok su zalihe benzina i destilata porasle, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa u ponedeljak.

Anketa je sprovedena uoči izveštaja Američkog instituta za naftu u utorak i Uprave za energetske informacije, statističkog ogranka američkog Ministarstva energetike, koji bi trebalo da bude objavljen u sredu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter