POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata blago porasle, ali su i dalje na neizvesnoj teritoriji

Cene zlata su u petak blago porasle, ali su već četvrtu nedelju zaredom u minusu zbog rastuće neizvesnosti u vezi sa monetarnom politikom SAD.
Tržišta su tokom jučerašnjeg dana tražila dodatne naznake u američkim podacima o bruto domaćem proizvodu i nezaposlenosti.

slika 3 46
Cene zlata blago porasle, ali su i dalje na neizvesnoj teritoriji 2

Žuti metal je doživeo izvesno olakšanje jer su podaci o BDP-u SAD u četvrtom kvartalu revidirani nešto niže, što ukazuje da se ekonomija ohladila više nego što se očekivalo pod jarmom visokih kamatnih stopa. Očitavanje je podstaklo neke nade da će Fed imati manje ekonomskog prostora da nastavi sa povećavanjem stopa.

Zlato je poraslo za 0,1% na 1.823,84 dolara za uncu, dok su fjučersi na zlato porasli za 0,2% na 1.831,15 dolara za uncu. Međutim, oba instrumenta su ove nedelje izgubila između 0,5% i 0,8% svoje vrednosti.

Očekuje se da će vrednost indeksa cena za ličnu potrošnju  (jedan od omiljenih podataka merača inflacije Fed-a) potvrditi da su pritisci na cene ostali povišeni u januaru. Obuzdavanje inflacije glavni je prioritet centralne banke, pri čemu Fed daje malo naznaka da planira da prekine svoju akciju povećanja kamatnih stopa. Ovo je loše za zlato, s obzirom na to da rastući prinosi povećavaju oportunitetne troškove držanja imovine koja ne daje prinos kao što su metali.

Ostali plemeniti metali su u petak bili prigušeni, a fjučersi na srebro i platinu su se kretali za manje od 0,1% u oba smera. Međutim, platina će verovatno nadmašiti svoje kolege ove nedelje sa skokom od skoro 3%, nakon što je prekinula šestonedeljni gubitak.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter