POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata blago porasle nakon najgore nedelje u poslednjih 7 meseci

Cene zlata su u blagom porastu nakon što su zabeležile svoju najgoru nedelju u poslednjih sedam meseci, a fokus se sada okreće na predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, nakon što su jaki podaci o zapošljavanju u SAD pojačali strahove od dodatnog monetarnog zaoštravanja.

Cene zlata su u petak pale za 2,5%, a prošle nedelje izgubile preko 3% nakon što su podaci o radu pokazali da je zaposlenost u SAD ostala daleko veća nego što se očekivalo u januaru.
Ovi podaci su podstakli strahovanja da FED ima dovoljno ekonomskog prostora da nastavi da podiže kamatne stope, čime je pokrenut oporavak dolara i prinosa trezora.

Ovaj razvoj događaja je opteretio većinu cena metala, pri čemu je zlato pretrpelo velike gubitke. Žuti metal je pao ispod ključne podrške od 1.900 dolara po prvi put u skoro mesec dana.

Spot zlato se trgovalo na 1.864,93 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato koji ističu u aprilu potonuli za 0,2% na 1.876,40 dolara za uncu.

Tržišta sada očekuju još ekonomskih naznaka iz diskusije sa predsedavajućim Džeromom Pauelom u Ekonomskom klubu Vašingtona u utorak. Svaki komentar na najnovije podatke o radu i putanju inflacije će se pažljivo pratiti. FED je prošle nedelje podigao kamatne stope kako se očekivalo i signalizirao da će to nastaviti da čini u bliskoj budućnosti. 

Očekivanja investitora da će FED prestati sa podizanjem referentne stope su brzo preokrenuta snažnim podacima o radu u petak, koji su takođe podstakli strah da bi inflacija u SAD mogla ostati povišena duže nego što se očekivalo.

Ostali plemeniti metali su se takođe povukli na niže cenovne nivoe u petak.
Fjučersi na platinu porasli su za 0,2% nakon što su pali ispod 1000 dolara po unci, dok su fjučersi na srebro produžili gubitke, pavši za 0,4% na 22,340 dolara po unci.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter