POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata dosegle su rekordnih 2.100 dolara

Cene zlata su naglo skočile na rekordni nivo u azijskom trgovanju u ponedeljak, produžavajući niz nedavnih dobitaka kako tržišta spekulišu da Federalne rezerve mogu početi smanjivati kamatne stope već u martu 2024, iako su zvaničnici centralne banke ostali oprezni.

Žuto metal je naglo poraslo u nedavnim sesijama zbog ublažavanja inflacije, slabih podataka sa tržišta rada i manje “hokovskih” signala od strane Fed-a, što je podstaklo spekulacije da će banka smanjiti kamatne stope početkom 2024.

Bliska potražnja za zlatom takođe je podstaknuta napadom na američki ratni brod i komercijalna plovila u Crvenom moru.

Predsedavajući Jerome Powell, govoreći u petak, ponovio je svoj stav da će kamatne stope ostati više vreme. Međutim, određene promene u njegovim signalima, posebno to što je priznao napredak u suzbijanju inflacije i potencijal za “meko sletanje” za američku ekonomiju, ojačale su očekivanja da Fed više neće podizati kamatne stope u decembru, već da bi ih mogao početi smanjivati do marta 2024.

Spot cena zlata skočila je gotovo 2% do rekordnih 2.148,78 dolara po unci, dok su futures u zlatu za februar porasli 2% do rekordnih 2.151,20 dolara po unci. Oba instrumenta su trgovala malo ispod svojih vrhunaca do 19:16 ET (00:16 GMT).

Žuti metal je zabeležio snažne dobitke prošle nedelje i takođe je porastao drugi mesec zaredom u novembru.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter