POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata dostigle jednomesečni maksimum, ostali metali takođe rastu

Cene zlata su u ponedeljak dostigle jednomesečni maksimum, naglo se oporavljajući od nedavnih gubitaka dok se tržišta klade da će rastuća bankarska kriza u SAD naterati Federalne rezerve da ublaže svoju restriktivnu monetarnu politiku u narednim danima.

Dolar je naglo pao u odnosu na korpu od 6 valuta, dok tržišta ponovo menjaju svoja očekivanja po pitanju američkih kamatnih stopa, nakon što su američki regulatori požurili da vrate veru u bankarski sistem.

Cene fjučersa Fed fondova pokazuju da većina trgovaca sada očekuje povećanje stope Fed-a za 25 baznih poena ovog meseca, nakon početnih očekivanja povećanja od 50 baznih poena.

Ovo je zauzvrat pogodovalo cenama zlata koje su skočile 0,6% na 1.878,92 dolara po unci, dok su fjučersi zlata porasli za 0,9% na 1.883,25 dolara za uncu.

Tokom vikenda, Fed je uveo hitne mere kako bi olakšao zaduživanje bankama u nevolji. Bela kuća je takođe uverila štediše banke Silicijumske doline da će pokriti sve njihove depozite.

Neuspeh banke Silicijumske doline naglašava produbljivanje pukotina u američkoj ekonomiji uzrokovano brzim povećanjem kamatnih stopa. Fed se upustio u svoj najveći pohod povećanja kamatnih stopa u poslednjih 50 godina kako bi obuzdao naglu inflaciju.

Međutim, ovo je teško opteretilo tržišta metala, pošto su rastući prinosi povećali oportunitetne troškove držanja imovine koja ne daje prinos. Ipak, izgledi da će Fed biti manje restriktivan podstakao je veće dobitke u cenama metala.

Podaci koji pokazuju ublažavanje rasta plata takođe su pomogli u smirivanju tržišta. Fokus je sada na indeksu potrošačkih cena u utorak koji će dati više nagoveštaja o inflaciji.

Fjučersi na platinu porasli su za 0,1% na 966,35 dolara po unci, dok su fjučersi na srebro porasli za 1,2% na 20,750 dolara po unci. Oba metala su u petak naglo porasla.

Među industrijskim metalima, cene bakra su takođe napredovale za 0,2% na 4,0133 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter