POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata i bakra spremne za oštar pad na nedeljnom nivou!

Cene zlata su blago pale u petak i spremaju se za najgoru nedelju od januara, dok su cene bakra takođe pale usled očekivanja povećanja kamatnih stopa od strane Bank of England i signala o restriktivnoj monetarnoj politici Federalnih rezervi, što je povećalo strahove od strožih monetarnih uslova.

Cene zlata su trgovane na najnižem nivou u poslednja tri meseca, nakon što su konačno izašle iz uskog trgovačkog raspona viđenog tokom proteklog meseca.

Spot cena zlata je pala za 0,1% na 1.912,24 dolara po unci, dok su terminski ugovori na zlato pali za 0,1% na 1.921,60 dolara po unci. Oba instrumenta su se spremala da izgube oko 2,5% tokom nedelje, što je najveći gubitak od kraja januara.

Najnoviji katalizator za gubitak vrednosti zlata dolazi od povećanja kamatnih stopa od 50 baznih poena od strane Bank of England.

Ovo povećanje kamatnih stopa, koje se dogodilo u četvrtak, usledilo je nakon podataka koji su pokazali neočekivan rast inflacije u Velikoj Britaniji, pri čemu je Bank of England dala nagoveštaje o mogućem dodatnom povećanju kamatnih stopa kasnije ove godine.

Perspektiva za zlato takođe je oslabila nakon što je predsednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, u svedočenju pred Kongresom ponovio da će banka povećati kamatne stope bar još dva puta ove godine, jer inflacija u SAD nastavlja da se kreće dvostruko iznad ciljnog opsega Federalnih rezervi.

Izgledi za povećanje kamatnih stopa loše utiču na zlato, jer povećavaju trošak držanja plemenitih metala.

Tržišta se pozicioniraju s više od 70% šanse da će Fed povećati kamatne stope u julu, a većina opklada za smanjenje kamatnih stopa ove godine su smanjene.

Nekoliko govornika Federalnih rezervi treba da govore kasnije tokom dana, što može pružiti više smernica o planovima Federalnih rezervi za dalje povećanje kamatnih stopa.

Drugi plemeniti metali su pratili gubitke zlata, pri čemu je platina pala za 6,5%, a srebro za 8,1% tokom nedelje.

Cene bakra su se takođe smanjile tokom nedelje usled loših izgleda za ekonomski rast. “Hawkish” signali od strane velikih centralnih banaka su povećali zabrinutost u vezi sa usporavanjem ekonomskog rasta ove godine, što loše utiče na bakar jer je potražnja za ovim metalom povezana sa industrijskom aktivnošću.

Terminski ugovori na bakar su pali za 0,5% na 3,8695 funti. Iako je smanjenje kamatnih stopa u Kini, jednom od najvećih uvoznika bakra, donekle podstaklo cenu ovog metala, ipak je zabeležen pad od 0,5% tokom nedelje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter