POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata i nafte na neizvesnoj teritoriji, prirodni gas pao 11%

Cene zlata su u ponedeljak bile na neutralnom nivou zbog neizvesnosti u vezi sa američkom monetarnom politikom, dok su se cene bakra naglo povukle pošto je Kina, koja je glavni uvoznik, postavila slabiji cilj BDP-a od očekivanog za 2023. godinu, potkopavajući očekivanja o snažnom oporavku tražnje.

Na cene poluga je uticao i pad dolara prošle nedelje, prekinuvši petonedeljni niz gubitaka.

Spot zlato je palo za 0,2% na 1.852,26 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato porasli za 0,2% na 1.858,15 dolara za uncu. Oba instrumenta porasla su za preko 2% u protekloj sedmici.

Ostali plemeniti metali su bili mešoviti, usred kontinuirane neizvesnosti oko toga gde će tačno američke stope dostići vrhunac. Fjučersi na platinu pali su za 0,2% na 977,30 dolara po unci, dok su fjučersi na srebro porasli za 0,3% na 21,308 dolara po unci. Fjučersi na bakar su pali za 0,5% na 4,0557 dolara.

Cene nafte su pale u ponedeljak nakon što je Kina postavila cilj za ekonomski rast niži od očekivanog na oko 5% ove godine i pošto investitori sa oprezom čekaju svedočenje predsednika Federalnih rezervi SAD Džeroma Pauela ove nedelje. 

Fjučersi na naftu tipa Brent trgovali su se za 53 centa, ili 0,6% niže, na 85,30 dolara po barelu. Fjučersi američke sirove nafte WTI takođe su pali za 0,6% na 79,21 dolara.

Cene prirodnog gasa danas su pale 11%.

Kineski izgledi za rast privrede koji se pomno prate, objavljeni su u nedelju i bili su niži od ciljanog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,5 odsto prošle godine. BDP je prošle godine porastao za samo 3%.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter