POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata idu ka sedmomesečnom vrhu nakon izjava Fed-a

Cene zlata su porasle u azijskom trgovanju u sredu, dosežući skoro sedmomesečni vrh, kako su niz dovish signala od zvaničnika Federalnih rezervi povećali opklade na ranu promenu kursa centralne banke.

Pad dolara na skoro četvoromesečne minimume koristio je zlatu, kao i povlačenje prinosa američkih trezora. Kamata na 10-godišnje obveznice pala je na dvomesečni minimum u azijskom trgovanju.

Oprez pred nizom ključnih ekonomskih podataka ovde nedelje – iz SAD-a i Kine – takođe je održavao tražnju za sigurnim utočištem za zlato, posebno jer su nekoliko slabičastih izveštaja iz Japana i evro zone podstakli zabrinutosti zbog globalnog usporavanja ekonomije.

Spot cena zlata porasla je 0,1% na 2.044,08 dolara za uncu, dok su fjučersi zlata koji dospevaju u decembru porasli 0,2% na 2.044,20 dolara za uncu do 23:27 ET (04:37 GMT).
Spot cene sada su oko 30 dolara udaljene od rekordnog maksimuma postignutog ranije ove godine.

Zlato podržano opkladama na promenu kursa Fed-a, spremno za sjajan novembar

Zvaničnici Federalnih rezervi su u odvojenim izjavama tokom noći rekli da banka mora biti opreznija u zadržavanju kamatnih stopa na višim nivoima duže vreme i da bi slabljenje inflacije moglo naterati banku da ranije nego što se očekivalo ublaži politiku.

Guverner Fed-a i poznati jastreb Christopher Waller rekao je da su visoke kamatne stope dovoljno obuzdale inflaciju ove godine i da će dalji pad inflacionih pritisaka verovatno naterati banku da počne da smanjuje kamatne stope.

Njegove izjave dovele su do toga da trgovci procene bar 40% šanse da će Fed smanjiti kamatne stope već u martu 2024. godine i da će centralna banka zadržati kamatne stope u decembru. Waller i drugi zvaničnici Fed-a imaju samo ovu nedelju da ponude više smernica o monetarnoj politici, pre tamne faze pred sastanak sredinom decembra. Predsednik Jerome Powell takođe će govoriti kasnije ove nedelje.

Perspektiva promene jastrebove pozicije Fed-a podstakla je snažan rast zlata kroz novembar, pri čemu se očekuje da će žuto metal dodati preko 3% tokom meseca. Eventualna smanjenja kamatnih stopa od strane Fed-a verovatno će koristiti tržištima zlata, s obzirom da više kamatne stope povećavaju priliku za investiranje u zlatu.

Tony Sycamore, analitičar u IG Markets, nazvao je trend “idealnim okruženjem za zlato” u intervjuu za Ausbiz.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter