POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata na 3-mesečnom minimumu, dolar skočio!

Cene zlata su se stabilizovale u azijskom trgovanju u četvrtak i već treći dan beleže gubitke, budući da su nagoveštaji Federalnih Rezervi o višim kamatnim stopama ojačali dolar i najavili više poteškoća za žuti metal.

Spot cena zlata je pala ispod ključnog nivoa od 1.900 dolara po unci ove nedelje i trgovala se na najnižem nivou u pet meseci pod pritiskom rasta dolara i prinosa obveznica.

Žuti metal nije doživeo značajan rast kao sigurna luka uprkos sve većim zabrinutostima zbog usporavanja kineske ekonomije, s obzirom na to da perspektiva viših prinosa zadržava trgovce uglavnom pozicioniranim u dolaru.

Spot cena zlata se stabilizovala na 1.892,62 dolara po unci – na najnižem nivou u pet meseci, dok su fjučers ugovori na zlato pali 0,3% na 1.921,95 dolara po unci – što je najniži nivo u pet nedelja.

FED minutes ojačao dolar i prinose

Zapisnici sa julske sednice Federalnih rezervi, objavljeni u sredu, pokazali su da većina članova odbora podržava povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila postojana inflacija.

Iako su zvaničnici bili podeljeni oko potrebe za dodatnim povećanjem kamatnih stopa, i dalje su predstavili veće rizike rasta inflacije. Inflacija u SAD je takođe porasla u julu.

Dolar je skočio na nivo blizu dvomesečnog maksimuma nakon objavljivanja minuta, dok su prinosi 10-godišnjih američkih obveznica dostigli najviši nivo u gotovo 10 meseci. Prinosi su bili takođe blizu nivoa viđenih tokom finansijske krize 2008. godine.

Perspektiva viših kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama loše utiče na zlato, s obzirom na to da povećava priliku da se investira u aktive koje ne donose prinose. Ova ideja je tokom 2022. godine negativno uticala na žuti metal i očekuje se da će nastaviti da ga opterećuje sve dok federalne rezerve ne odluče da počnu sa smanjenjem kamatnih stopa.Međutim, analitičari očekuju da će federalne rezerve zadržati visoke kamatne stope bar narednih šest meseci, pri čemu Goldman Sachs prognozira smanjenje kamatnih stopa tek od sredine 2024. godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter