POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata pale, bakar prešao 4 USD zbog podsticaja u Kini!

Cene zlata blago su opale u utorak, dok su cene bakra podržane rastućim očekivanjima novih mera podsticaja u Kini.

Fjučersi sa istekom u decembru za žuti metal prešli su nivo od 2.000 dolara za uncu u ponedeljak, usled sve većih opklada da će Federalne rezerve ublažiti svoj stav do kraja godine.

Međutim, neizvesnost u vezi sa kratkoročnim izgledima za centralnu banku – posebno pred ključne podatke o američkim platama ove nedelje – držala je trenutne cene zlata daleko iza fjučersa.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Fjučersi na zlato koji ističu u decembru pali su za 0,4% na 2.002,25 dolara za uncu, dok je trenutna spot cena zlata pala za 0,1% na 1.964,14 dolara za uncu. Oba instrumenta su ostvarila snažne dobitke u julu, jer je dolar značajno oslabio.

Oporavak dolara, iščekivanje podataka o platama pritiskaju na zlato

Oporavak dolara je izazvao gubitke za zlato u utorak, kako su podaci pokazali da se kreditni uslovi u SAD pooštravaju zbog visokih kamatnih stopa.

Tržišta su sada uglavnom usmerena na ključne podatke o zaposlenosti izvan poljoprivrede za jul, koji će biti objavljeni ovog petka. Svaki znak o nastavku snažnog tržišta rada verovatno će vršiti pritisak na zlato, s obzirom da to daje dodatni podsticaj Fed-u da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Rast kamatnih stopa je oborio cene zlata tokom 2022. godine, i do sada ograničavao dobitke u ovom plemenitom metalu tako što povećava trošak držanja ovog imovinskog dobra koji ne donosi kamatu.

Međutim, rastuća razlika između fjučersa i trenutne cene zlata ukazuje na to da trgovci široko očekuju da će Fed završiti ciklus povećanja kamatnih stopa do kraja godine, što se očekuje da će dovesti do velikih priliva novca u zlato.

Iako su uslovi američke ekonomije do sada ostali otporni uprkos rastućim stopama, očekuje se i usporavanje rasta u drugoj polovini godine, što će povećati tražnju za sigurnim utočištem u zlatu.

Bakar prešao 4 dolara jer Kina razgovara o podsticajima

Među industrijskim metalima, fjučersi na bakar prešli su nivo od 4 dolara po funti prvi put u više od tri meseca, jer optimizam u vezi sa dodatnim merama podsticaja u Kini uglavnom nadmašuje slabe ekonomske indikatore iz te zemlje.

Crveni metal je stagnirao na početku trgovine u utorak, sa fjučersima koji su pali za 0,1% na 4,0113 dolara po funti.

Kineski zvaničnici su naznačili da će biti još mera podsticaja u narednim mesecima, što je pomoglo tržištima da zanemare podatke koji pokazuju da se poslovna aktivnost najvećeg uvoznika bakra u svetu oštro usporila tokom jula.

Međutim, Peking još uvek nije otkrio konkretne politike za podsticanje lokalne potrošnje i tražnje, uprkos ponovljenim uveravanjima vrhovnih zvaničnika.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter