POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata pod pritiskom, očekuje se uporna inflacija!

Cene zlata su blago pale u utorak, produžavajući gubitke iz prethodne sesije, dok je neizvesnost oko sledećeg koraka Federalnih rezervi (Fed) i očekivanje snažnijih inflacionih podataka tokom ove nedelje podržalo dolar.

Pozicioniranje na tržištu dolara i obveznica se povećalo tokom protekle nedelje, pri čemu je američka valuta porasla u očekivanju podataka o potrošačkim cenama (CPI) u četvrtak, za koje se očekuje da će pokazati neke znakove postojane inflacije.

Cena spot zlata je blago pala na 1.936,21 dolara za uncu, dok su terminski ugovori za zlato ostali stabilni na 1.970,55 dolara za uncu.

Nedavni komentari zvaničnika Feda su ponudili različite poglede na buduće povećanje kamatnih stopa od strane centralne banke. Guvernerka Feda, Michelle Bowman, je izjavila u ponedeljak da će verovatno biti potrebno više povećanja kamatnih stopa kako bi se inflacija približila godišnjem ciljnom opsegu Feda.

Iako se inflacija ove godine značajno smanjila, i dalje je ostala znatno iznad cilja Feda. Osnovna inflacija je i dalje veoma uporna.

Sa druge strane, predsednik Njujorške FED filijale, John Williams, je rekao da je uveren da američka ekonomija ulazi u manje inflaciono okruženje i da je Fed blizu dostizanja vrhunca kamatnih stopa tokom ovog ciklusa.

Njihovi komentari su stigli pred podatke o inflaciji CPI koji se očekuju u četvrtak, a koji bi mogli pokazati znakove povećanja, prema anketi Reutersa. Bilo koji znakovi postojane američke inflacije daju Fedu više prostora da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter