Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Cene zlata ponovo na maksimumu

Cene zlata su dotakle ključni maksimum od 2.000 dolara, pošto su tržišta postala oprezna uoči predstojeće odluke Federalnih rezervi o kamatnoj stopi.

Žuti metal je naglo ojačao tokom protekle sedmice jer su sve veći strahovi od bankovnog kolapsa u SAD i Evropi podstakli velike prilive u tradicionalna sredstva sigurnog utočišta kao što je zlato, dok su opklade da će Fed-u nedostajati ekonomski prostor da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa narušile dolar.

Ovo je dovelo do toga da su cene zlata u ponedeljak prešle nivo od 2.000 dolara za uncu prvi put u godinu dana, iako nakratko, pošto je takođe počeo oprez uoči onoga što se očekuje da će biti ključni sastanak Fed-a u sredu.

Zlato je blago poraslo na 1.980,14 dolara za uncu, dok su fjučersi na zlato ostali na 1.983,70 dolara za uncu. Cene poluga su porasle za skoro 6% tokom protekle nedelje.

Ostali plemeniti metali su bili prigušeni u utorak, ali su i dalje snažno porasli tokom proteklih nekoliko trgovačkih sesija. Fjučersi na platinu pali su za 0,1% na 996,55 dolara po unci, dok su fjučersi na srebro porasli za 0,1% na 22,665 dolara po unci.

Fjučersi na bakar su porasli za 0,1% na 3,9610 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter