POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata porasle usled pada dolara

Cene zlata su porasle u utorak, produživši oporavak na treću uzastopnu sesiju pošto je dolar pao usred opklada da bi Federalne rezerve mogle da pauziraju ciklus povećanja stopa do juna.

Dolar je pao za 0,2% na najniži nivo u dve nedelje, preokrenuvši većinu svojih nedavnih dobitaka usred ponovnog porasta opklada na pauzu Fed-a.

Ovaj scenario je dobar za zlato, s obzirom na to da rastuće kamatne stope povećavaju oportunitetni trošak držanja imovine koja ne daje prinos kao što su poluge. Očekuje se da će okret Fed-a biti vođen pogoršanjem ekonomskih uslova, koji povećavaju privlačnost žutog metala kao sigurnog utočišta.

Spot zlato je poraslo za 0,3% na 1.995,57 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato porasli za 0,3% na 2.006,35 dolara za uncu. 

I dalje se očekuje da će Fed povećati stope za još 25 baznih poena kada se sastane sledeće nedelje.

Blumbergova anketa je takođe ukazala na rastuće opklade da će Fed smanjiti kamatne stope kasnije ove godine, posebno ako se ekonomski uslovi pogoršaju.

Međutim, centralna banka do sada nije dala nikakve naznake da namerava da smanji svoj restriktivni stav u narednim mesecima. Veliki broj zvaničnika Fed-a upozorio je poslednjih nedelja da će kamatne stope verovatno dodatno rasti kako bi se ugušila inflacija.

Ostali plemeniti metali su blago porasli u utorak, dok su fjučersi na platinu i srebro porasli svaki po 0,1%.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter