POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata premašile su 2.060 dolara kako je blaga inflacija najavila smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini

Cene zlata su porasle u azijskom trgovanju sa niskim obimom trgovine u utorak, izlazeći iz trgovinskog opsega koji je bio prisutan tokom većeg dela decembra, jer su podaci o blagoj inflaciji u SAD podstakli veće opklade na ranije smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini.

Žuti plemeniti metal je zabeležilo snažan niz dobitaka u poslednjim sesijama nakon slabijeg od očekivanog izveštaja o PCE indeksu cena – preferiranom merilu inflacije Federalnih rezervi.

Taj izveštaj, koji je usledio nakon dovitljivih signala od strane Federalnih rezervi tokom njihovog poslednjeg sastanka za 2023. godinu, povećao je nade da bi centralna banka mogla početi sa smanjenjem kamatnih stopa već u martu 2024. godine.

Ova ideja pružila je snažan izgled za zlato, s obzirom da visoke kamatne stope povećavaju priliku troškova za ulaganje u plemenite metale.

Spot cena zlata je porasla za 0,5% na 2.064,16 dolara po unci, dok su fjučersi zlata koji ističu u februaru porasli za 0,3% na 2.075,10 dolara po unci do 23:58 ET (00:58 GMT).

Spot cena zlata takođe je izašla iz trgovinskog opsega od 2.000 do 2.050 dolara, koji je bio prisutan tokom većeg dela decembra, i sada se trgovalo za manje od 100 dolara udaljeno od rekordnog visoka od preko 2.130 dolara po unci postignutog početkom meseca.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter