POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata se kreću ispod 2.000 dolara; čekaju se američki PMI podaci

Cene zlata su zadržale blizu ključnih visina u petak, s obzirom na to da je američki praznik rezultovao malim obimom trgovanja, a sada se fokusira na predstojeće podatke o poslovnoj aktivnosti kako bi dobio više smernica o najvećoj svetskoj ekonomiji.

Žuto metal se i dalje kretalo ka drugoj uzastopnoj nedelji dobiti, usled sve veće uverenosti da je Federalne rezerve završila sa povećanjem kamatnih stopa. Takođe je ostalo u vidokrugu poželjnih 2.000 dolara po unci, što je premašilo ranije tokom nedelje.

Međutim, zlato nije uspelo da zadrži tu cenu nakon snažnih podataka sa tržišta rada i hawkish signala od strane Feda, koji su izazvali sumnje u vezi sa vremenom kada centralna banka planira da počne smanjivati kamatne stope.

Spot cena zlata porasla je za 0,1% na 1.993,75 dolara po unci, dok su terminske cene zlata koje ističu u decembru porasle za 0,1% na 1.994,70 dolara po unci do 00:00 ET (05:00 GMT). Obe instrumente očekuje se da će dodati između 0,5% i 0,7% ove nedelje.

Mirovna noćna sesija na indeksu dolara, zbog američkog Dana zahvalnosti, takođe nije pružila mnogo smernica zlatu.

Zlato je zabeležilo oštre dobitke početkom novembra kako su tržišta kladila da će Fed prestati sa podizanjem kamatnih stopa. Međutim, s obzirom na to da je centralna banka i dalje ponovila svoj izgled “viši za duže vreme” u vezi sa kamatama, budući dobitci u žutom metalu ostali su u sumnji.

Očekuju se američki PMI podaci za više ekonomskih smernica

Čeka se da će očitavanja pokazati održivu slabost poslovne aktivnosti, s obzirom na to da se najveća svetska ekonomija hladi pod uticajem visokih kamatnih stopa i tvrdokorne inflacije.

Bilo kakvi znakovi slabosti u američkoj ekonomiji daju Fedu ograničen prostor za održavanje viših kamatnih stopa, a takođe povećavaju šanse za rani rez. Slaba PMI očitavanja iz evrozone i Japana takođe ukazuju na slabljenje ekonomske tendencije širom sveta, što bi moglo podržati tražnju za sigurnim utočištem u zlatu.

Međutim, izgled za žuto metal i dalje ostaje nesiguran, s obzirom na to da su većina globalnih centralnih banaka signalizirale da će održavati više kamatne stope. Rastuće stope povećavaju troškove prilike za ulaganje u plemenite metale.

Ipak, žuto metal je trgovano oko 10% više u toku godine, imajući koristi od neke tražnje za sigurnim utočištem.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter