POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata stabilne pre sastanka Fed-a; bakar nastavlja rast

Cene zlata su se malo kretale u azijskoj trgovini u petak jer su snažniji od očekivanog podaci o inflaciji podstakli veće strahove da će Federalne rezerve signalizirati više i duže visoke kamatne stope na predstojećem sastanku.

Međutim, ovaj sentiment nije mnogo uticao na rast cena bakra, koji je skočio na nove 11-mesečne visine u petak jer su očekivanja o značajno manjem kineskom snabdevanju podstakla masovnu kupovinu u crvenom metalu.

Cene zlata, s druge strane, pritisnute su jačanjem dolara. Američka valuta je dostigla najviši nivo u preko nedelju dana nakon snažnih čitanja inflacije ove nedelje, dok su trgovci takođe pozicionirani za predstojeći sastanak Fed-a.

Spot cena zlata porasla je za 0.1% na 2.163,98 dolara po unci, dok su terminske cene zlata koje ističu u aprilu stabilizovane na 2.168,05 dolara po unci do 01:17 ET (05:17 GMT).

Cene zlata padaju sa rekordnih visina dok se približava sastanak Fed-a

Cene zlata su postavljene za nedeljne gubitke nakon oštrog pada sa rekordnih visina dostignutih u ponedeljak.

Pritisak na žuti metal uglavnom je došao od rastuće nervoze zbog predstojećeg sastanka Fed-a sledeće nedelje, posebno jer su signali o potrošačkoj i proizvođačkoj inflaciji bili jači od očekivanih već treći mesec zaredom.

Stalna inflacija je navela trgovce da se plaše bilo kakvih oštrih signala od strane Fed-a, posebno jer je centralna banka signalizirala da će njene planove za smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini uglavnom diktirati put inflacije. Više dugoročne kamatne stope loše se odražavaju na zlato.

Ipak, analitičari iz ANZ-a su u nedavnoj belešci naveli da iako zlato može da oslabi u kratkoročnom periodu, žuti metal i dalje ima niz faktora koji rade u njegovu korist za ostatak godine. Takođe su povećali svoju ciljanu cenu za zlato za 2024. godinu na 2.300 dolara po unci sa 2.200 dolara po unci.

Ostali plemeniti metali su porasli u petak i postavljeni su da nadmaše zlato tokom nedelje. Terminski ugovori za platinu su porasli za 0.2% na 932.50 dolara po unci, dok su terminski ugovori za srebro porasli za 0.6% na 25.212 dolara po unci.

Cene bakra skaču na 11-mesečne visine zbog nestašice snabdevanja u Kini

Terminski ugovori bakar na Londonskoj berzi metala skočili su 1.5% u petak i premašili nivo od 9.000 dolara po toni prvi put od aprila 2023. godine. Terminski ugovori za jednomesečni bakar u SAD skočili su 1.3% na 4.1022 dolara – najviši nivo u 11 meseci.

Oba ugovora su postavljena da dodaju preko 5% ove nedelje – njihov najbolji nedeljni dobitak do sada u 2024. godini.

Skok bakra je izazvan uglavnom medijskim izveštajima koji navode da su glavni kineski bakarni rudnici planirali zajedničke proizvodne rezove, ograničavajući snabdevanje rafinisanim bakrom.

Analitičari iz Citi-ja su izjavili da bakarni rast i dalje pokazuje snagu i da su uglavnom pozitivni u pogledu bakra, sa prognozom da bi cena mogla da poraste do 9.500 dolara po toni do juna 2024. godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter