POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Centralne banke širom sveta ponovo povećavaju kamate! Koja je povećala najviše?

Inflacija je i dalje visoka širom sveta, ali u nekim velikim ekonomijama je brže opala nego što se očekivalo.

Predstojeće odluke centralnih banaka su vrlo neizvesne. Preuranjeno zaustavljanje restriktivne monetarne politike može dovesti do prebrzog opuštanja finansijskih uslova i ponovnog pokretanja inflacionih pritisaka. Prekasno zaustavljanje može izazvati kreditni zastoj i recesiju.

Do sada je devet razvijenih ekonomija povećalo kamatne stope za ukupno 3.840 baznih poena u ovom ciklusu. Japan je jedini koji zadržava ekspanzioni pristup.

Evo kako stoje centralne banke, rangirane prema tome koliko su dosad povećale kamate u ovom ciklusu:

SAD

Federalne rezerve su 26. jula povećale kamatne stope za 25 baznih poena na raspon od 5,25%-5,50%, u svom 11. povećanju kamata od poslednjih 12 sastanaka.

Predsednik Fed-a, Jerome Powell, ostavio je mogućnost za još povećanja, ali tržište nije bilo uvereno, jer su predviđanja ukazivala na to da trgovci misle da je ovo poslednje povećanje u ovom ciklusu.

NOVI ZELAND

Nakon što je u maju podigla svoju referentnu kamatnu stopu na 14-godišnji maksimum od 5,5%, Rezervna banka Novog Zelanda je u julu zadržala tu stopu.

To bi moglo označiti kraj ciklusa povećanja kamatnih stopa koji je trajao 20 meseci, s obzirom na to da su ekonomisti ispitani od strane Reuters-a očekivali da će centralna banka ostati na toj stopi do kraja 2023. godine.

VELIKA BRITANIJA

Banka Engleske se sastaje 3. avgusta. Očekivanja o velikom povećanju kamatnih stopa su se smanjila nakon što su najnoviji podaci pokazali da je inflacija u junu pala više nego što se očekivalo. Poslednje povećanje koje je Banka Engleske sprovela u junu do 5%, najviše od 2008. godine, dovelo je do najviše kamatne stope za stambene kredite u UK u poslednjih 15 godina.

KANADA

Banka Kanade je poslednji put povećala kamatne stope na 22-godišnji maksimum od 5% 12. jula. Zapisnik sa tog sastanka je pokazao da su članovi Saveta razmatrali odlaganje tog poteza, ali su odlučili da ne mogu rizikovati povratak inflacije.

Inflacija u Kanadi je pala na 2,8% u junu. Banka Kanade ne očekuje da će se vratiti na ciljani nivo od 2% pre sredine 2025. godine.

EVROZONA

Evropska centralna banka je 28. jula povećala svoju depozitnu stopu za 25 baznih poena na 3,75%, najvišu od 2000. godine.

Međutim, iz njene političke izjave su uklonili jasnu naznaku o daljim povećanjima, što sugeriše da naredno povećanje na sledećem sastanku u septembru nije sigurno.

AUSTRALIJA

Centralna banka Australije je u julu zadržala ključnu kamatnu stopu na najvišem nivou u poslednjih 11 godina, od 4,1%, a usporavanje inflacije u drugom kvartalu je smanjilo pritisak za daljim povećanjima.

Tržišta uključuju šansu za još jedno povećanje u avgustu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter