POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Chevron i Exxon u potrazi za čistijim benzinom kao alternativu električnim vozilima

Dve najveće američke naftne kompanije testiraju mešavine obnovljivih benzina na putu za koje kažu da bi mogle da smanje emisije iz konvencionalnih automobila na nivoe koji su konkurentni električnim vozilima (EV).

Goriva koja promovišu Chevron Corp i Exxon Mobil Corp, ako budu komercijalno dostupna, potencijalno bi produžila vek tržišta benzina kao deo tranzicije sveta na čistija goriva i električna vozila.

„Stvarno verujemo da moraju postojati alternative za laka vozila“, rekao je predsednik kompanije Chevron Americas Products, Endi Valc, na događaju u sredu na kojem je testirano gorivo na putu. „Elektrifikacija nije jedini odgovor”.

Chevron i Exxon su proteklih dana objavili rezultate testova iz partnerstva sa proizvođačem automobila Toyota Motor Corp koji koristi obnovljivi benzin delimično napravljen od soje ili drugih nefosilnih sirovina. Mešavine bi mogle da se koriste u postojećem voznom parku i benzinskim pumpama u SAD, kažu naftne kompanije.

Testovi su usledili kada je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje predložila nove standarde zagađenja koji bi mogli da dovedu do toga da električna vozila budu činila do dve trećine prodaje lakih vozila u SAD do 2032. godine, prema proračunima vlade.

Dovođenje cene ovih obnovljivih benzinskih mešavina na pristupačne nivoe zavisilo bi od politike podrške vlade, rekli su iz kompaije Exxon. Iz kompanije Chevron su dodali da bi mogle proći godine pre nego što obnovljivo gorivo bude dostupno u pumpama.

„Verujemo da će mu trebati pomoć vlade da bi se pokrenuo i počeo da radi, i da dobije razmere“, rekao je Valc, misleći na postojeće podsticaje kao što su oni za biodizel i obnovljivi dizel.

“Najefikasniji način da se poveća obnovljivi benzin bio bi kroz cenu ugljenika, ali nisu sve jurisdikcije spremne za to”, rekao je Balaji Krishnamurthi, potpredsednik kompanije Chevron za strategiju i održivost.

Kompanije koriste različite metrike za merenje emisija. Exxon je rekao da bi njegov obnovljivi benzin mogao da smanji emisije za čak 75% u poređenju sa konvencionalnim benzinom na bazi životnog ciklusa. Chevron je rekao da je njegova mešavina više od 40% manje intenzivna ugljenika od tradicionalnog benzina, uključujući intenzitet ugljenika u proizvodnji vozila.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter