POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

China Construction Bank će osnovati fond za nekretnine u vrednosti od 4 milijarde dolara

China Construction Bank (CCB) saopštila je da planira da osnuje fond od 30 milijardi juana (4 milijarde dolara) za finansiranje iznajmljivanja stanova, što je najnoviji napor Kine da pomogne sektoru nekretnina koji se bori.

Državni zajmodavac, koji će obezbediti novac za fond, planira da investira u projekte nekretnina i pretvori ih u kuće za iznajmljivanje po pristupačnim cenama, navodi CCB u saopštenju kasno u petak.

Peking pojačava napore da pomogne sektoru nekretnina pogođen nagomilavanjem duga, bojkotima hipoteka i sporom prodajom. Imovina i srodni sektori kao što je građevinarstvo čine više od četvrtine kineske privrede.

Vlasti su dozvolile da se pristupačne kuće za iznajmljivanje budu navedene u obliku fondova za ulaganja u nekretnine (REIT), čime je otvoren novi kanal za finansiranje poslovanja.

Rojters je u julu izvestio da Kina planira da pokrene fond za nekretnine kako bi pomogao investitorima u rešavanju teške dužničke krize. Fond bi prvobitno bio određen na 80 milijardi juana kroz podršku kineske centralne banke, a CCB bi uložio 50 milijardi juana, rekao je izvor.

Kineske političke banke i lokalne vlade takođe su formirale fondove kako bi pomogli graditeljima koji nemaju novca da završe izgradnju unapred prodatih nekretnina, dok su se širili protesti kupaca kuća.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter