POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte pale za više od 3% zbog pregovora o ograničenju cene nafte iz Rusije

Cene nafte pale su u sredu za više od dva dolara po barelu, pošto je Grupa sedam (G7) gledala na gornju granicu cene ruske nafte iznad mesta gde se trenutno trguje.

Fjučersi na naftu Brent su oslabili 2,82 dolara, ili 3,19%, na 85,54 dolara po barelu , dok su fjučersi na naftu na West Texas Intermediate oslabili 2,62 dolara, ili 3,24%, na 78,33 dolara po barelu.

Oba ugovora su pala za čak 3 dolara po barelu nakon što su porasla za preko 1 dolar po barelu ranije na sednici, „nakon izveštaja da bi gornja granica cena ruske nafte G7 mogla da bude iznad nivoa kojim se trenutno trguje“, rekao je Đovani Staunovo, robni analitičar u UBS.

Zemlje G7 gledaju na ograničenje cene ruske nafte iz mora u rasponu od 65-70 dolara po barelu, rekao je evropski zvaničnik u sredu.

U međuvremenu, nafta Urals koja se isporučuje u severozapadnu Evropu trguje oko 62-63 dolara po barelu, iako je viša na Mediteranu na oko 67-68 dolara po barelu, prema podacima Refinitiva.

Pošto se proizvodni troškovi procenjuju na oko 20 dolara po barelu, ograničenje bi ipak učinilo da Rusiji bude isplativo da prodaje svoju naftu i na taj način spreči nedostatak snabdevanja na globalnom tržištu.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija rekao je u utorak da će se gornja granica verovatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

Ova vest je dodatno pojačala zabrinutost u vezi sa najvećim uvoznikom sirove nafte Kinom, koja se bori sa porastom slučajeva COVID-19, a Šangaj je kasno u utorak pooštrio pravila.

Dodatni pritisak je bio i ekonomski izgled OECD-a koji predviđa usporavanje globalne ekonomske ekspanzije sledeće godine.

„Sa vedrije strane, OECD ne predviđa globalnu recesiju i možda je to pomoglo daljem jačanju cena nafte i akcija“, rekao je analitičar Tamaš Varga iz PVM Oil Associates.

Tržište takođe čeka zapisnik sa novembarskog sastanka o politici Federalnih rezervi SAD koji je zakazan za 19:00 GMT za naznake o mogućem ekonomskom smanjenju i daljem povećanju kamatnih stopa, rekao je Varga.

Pad cena ograničen je padom zaliha sirove nafte u SAD, koje su za nedelju završenu 18. novembra smanjene za oko 4,8 miliona barela, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu, prema tržišnim izvorima. [API/S]

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter