POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Circle otkrio da je 3,3 milijarde dolara zarobljeno u SVB-u

Circle, izdavalac stabilnog koina USDC, potvrdio je da je 3,3 milijarde dolara, od ukupno 40 milijardi USDC rezervi, zarobljeno u SVB banci.

Zabrinutost zbog USDC-a raste krajem ove nedelje jer je Circle otkrio u svojoj najnovijoj reviziji da je od 31. januara 8,6 milijardi dolara, ili otprilike 20% njegovih rezervi, držano u nekoliko finansijskih institucija, uključujući nedavno bankrotirani Silvergate i sada SVB.

U pokušaju da obezbedi transparentnost po ovom pitanju, Circle je 10. marta objavio da se sada pridružuje drugim klijentima i deponentima u pozivanju na kontinuitet poslovanja SVB-a, za koji kompanija tvrdi da je važan za ekonomiju Sjedinjenih Država.
Circle je na Tviteru naveo da će slediti smernice koje daju državni i savezni regulatori.

U izjavi za Cointelegraph, portparol Circlea je takođe naglasio da je SVB „jedan od šest bankarskih partnera koje Circle koristi za upravljanje približno 25% USDC rezervi koje se drže u gotovini. Dok čekamo jasnoću o tome kako će FDIC uticati na deponente bankrotiranog SVB-a, Circle i USDC nastavljaju da rade normalno.“

Pre nego što je vest objavljena, USDC je bio ispod svog fiksiranog nivoa od 1 dolara na 0,98 dolara prema podacima CoinGecko; međutim, ubrzo nakon toga, cena je ostvarila značajan pad na 0,93 dolara.

Saopštenje je usledilo nakon vesti da je kalifornijska finansijska služba zatvorila banku Silicijumske doline – veliku finansijsku instituciju koja podržava start up kompanije – što je čini prvom bankom osiguranom od Federalne korporacije za osiguranje depozita koja je propala od 2008. godine.

Iako tačan razlog zatvaranja ostaje nejasan, kalifornijski regulator je imenovao FDIC kao instituciju za zaštitu osiguranih depozita da nastavi sa radom i upravlja stečejnim postupkom. SVB — jedna od 20 najvećih banaka u SAD — pružala je finansijske usluge nekoliko kripto-fokusiranih kompanija.

Coinbase i Binance pauziraju USDC konverzije

Otprilike 30 minuta nakon Circle-ove najnovije izjave, Coinbase je objavio da „privremeno pauzira USDC/USD konverzije tokom vikenda dok su banke zatvorene.

„Tokom perioda pojačane aktivnosti, konverzije se oslanjaju na transfere USD iz banaka koje se obračunavaju tokom uobičajenih radnih sati. Kada banke budu otvorene u ponedeljak, planiramo da ponovo započnemo konverzije“, saopštila je firma.

Takav potez naglašava poteškoće sa kojima se centralizovane kripto kompanije suočavaju sada kada im Silvergate više ne pruža bankarske usluge 24 sata dnevno.

Istog dana, Binance je takođe objavio preko Tvitera da je kripto berza „privremeno suspendovala automatsku konverziju USDC-a u BUSD zbog trenutnih tržišnih uslova, posebno vezanih za visoke prilive i sve veći teret za podršku konverziji.

Ovo je normalan proceduralni korak za upravljanje rizikom dok pratimo situaciju.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter