POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Članovi FED-a su se usaglasili za povećanje kamatnih stopa u julu

Kreatori politike Federalnih rezervi favorizovali su veće povećanje kamatnih stopa kako bi se monetarna politika brzo pomerila na restriktivni stav kako bi se ugasila usijana inflacija, pokazao je zapisnik sa sastanka Fed-a u junu u sredu.

Učesnici su se složili da ekonomski izgledi opravdavaju prelazak na restriktivni stav politike, i prepoznali su mogućnost da bi još restriktivniji stav mogao biti prikladan ako bi povećani inflatorni pritisci potrajali, pokazali su zapisnici FED-a.
Na kraju svog prethodnog sastanka 15og juna, Federalni komitet za otvoreno tržište podigao je svoju referentnu stopu za 0,75% na raspon od 1,5% do 1,75%. To je bilo najveće povećanje stope Fed-a na jednom sastanku od 1994.

Ovaj potez je neke iznenadio jer je Fed ranije isključio povećanje od 0,75%. Ali nakon odluke, predsednik Fed-a Džerom Pauel je označio pristigle podatke koji pokazuju da inflacija nastavlja da koketira sa najvišim nivoima u četiri decenije kao ključni pokretači odluke centralne banke.

Neki kažu da je ručni rad FED-a počeo da ima željeni uticaj. Pooštravanje finansijskih uslova smanjilo je agregatnu tražnju i pomoglo u hlađenju inflatornih pritisaka.

Petogodišnja stopa rentabilnosti inflacije – ključna mera inflatornih očekivanja u narednih pet godina – pala je na 2,502%, što je najniži nivo od septembra 2021.

Ali smanjenje inflacije ima svoju cenu: sve veći rizik od recesije.

Nakon višemesečnog insistiranja da će ekonomija verovatno biti dovoljno jaka da izdrži tempo zaoštravanja monetarne politike, čini se da Fed prihvata rastući rizik od teškog prizemljenja.
Postalo je teže, putevi su postali uži “da bi se omogućilo meko sletanje“, rekao je Pauel prošlog meseca.

Ipak, članovi FED-a na sastanku u junu hteli su da zadrže otvorene opcije za povećanje kamatnih stopa za julski sastanak, procenjujući „da bi povećanje od 50 ili 75 baznih poena verovatno bilo prikladno na sledećem sastanku“.
Međutim, prošlo je nekoliko nedelja od sastanka FED-a, sa nizom nedavnih slabijih ekonomskih podataka koji su povećali opklade na recesiju.

Prošle nedelje, Banka federalnih rezervi Atlante je zvanično procenila da će privreda pasti u recesiju u drugom tromesečju. Predviđen je pad BDP-a od 2,1% u K2, nakon pada od 1,5% u K1, što ukazuje na dva kvartala negativnog rasta, odnosno tehničku recesiju.

Tržišta, posebno tržište obveznica, određuju cenu koja preti ekonomsku propast. Prinos na dvogodišnje trezorske obveznice nakratko je skočio iznad prinosa na desetogodišnje trezorske zapise, označavajući inverziju u ključnom delu krive prinosa koja obično predstavlja probleme na horizontu za ekonomiju.

S&P 500 je pretrpeo najgori učinak u prvom polugodištu od 1970. godine, pao je za više od 20%. Američko tržište obveznica je palo za 10% i ostaje na pravom putu za svoju najgoru godinu u istoriji.

Nakon nekoliko minuta, čini se da su nade, iako vitke, manje nastrojenog Fed-a – zbog očekivanja vrhunca inflacije – izbledele jer su opklade na povećanje od 75 baznih poena ojačale.

Opklade na povećanje stope FED-a za 0,75% na julskom sastanku porasle su na preko 90% sa oko 80% pre nedelju dana.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter