POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

CPI u SAD, prodaja Teslinih akcija, Disney rezultati, EIA akcije – šta se kreće na tržištu

Glavni fokus dana biće objavljivanje najnovijih podataka o potrošačkim cenama u SAD i potencijalni uticaj koji to ima na razmišljanje Fed-a. Elon Musk-ova prodaja više Teslinih akcija takođe će staviti proizvođača električnih automobila u centar pažnje, zajedno sa Diznijevim rezultatima u trećem kvartalu i zvaničnim brojevima zaliha sirove nafte.

  1. CPI, podaci inflacije SAD u centru pažnje

Glavni fokus pažnje investitora u sredu biće objavljivanje indeksa potrošačkih cena u SAD za jul, za koji se očekuje da će igrati značajnu ulogu u razmišljanju kreatora politike Federalnih rezervi o budućim porastima kamatnih stopa.

Američki CPI treba da dođe u 14:30 i očekuje se da će porasti za 0,2% prošlog meseca nakon što je u junu napredovao za 1,3%. Ovo bi bilo jednako godišnjem porastu od 8,7%, što je neznatno manje u odnosu na 9,1% viđenih u prethodnom mesecu.

Iako bi to bilo najveće usporavanje rasta cena iz meseca u mesec od 2005. godine, uglavnom zbog oštrog pada cene benzina, izveštaj će, međutim, verovatno pokazati da osnovni inflatorni pritisci ostaju povišeni.

Godišnji osnovni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energije, zapravo raste na 6,1%, sa 5,9% u junu.

Fed je nagovestio da će biti potrebno nekoliko mesečnih padova rasta CPI pre nego što odustane od agresivnog pooštravanja monetarne politike. Ovo sugeriše da je potreban mnogo značajniji pomak na niže da bi kreatori politike centralne banke odlučili protiv još jednog velikog povećanja kamatnih stopa u septembru.

  1. Musk prodaje više Teslinih akcija

Elon Musk je povećao svoju kasicu prasicu, a izvršni direktor Tesle prodao je dodatnih 6,9 milijardi dolara vrednih akcija u proizvođaču električnih vozila tokom prošle nedelje, objavljeno je u podnesku SEC-a u sredu.

Mask je u nizu tvitova naveo da želi da spreči hitnu prodaju akcija ako bude primoran da završi preuzimanje Tvitera od 44 milijarde dolara, od čega je kasnije pokušao da se povuče.

Milijarder bi trebalo da ide na sud u oktobru i suočiće se ili sa prinudnim otkupom Tvitera ili sa velikom kaznom zbog otkazivanja ugovora.

Musk je sada prodao deonice Tesle u vrednosti od oko 32 milijarde dolara u poslednjih 10 meseci, ali ovaj potez dolazi samo četiri meseca nakon što je rekao da nema daljih planova da dalje raspolaže akcijama nakon prodaje od 8,5 milijardi dolara nakon njegove početne ponude da kupi platformu društvenih medija.

  1. Akcije postavljene da idu više; Roblox pada

Američke berze će u sredu otvoriti neznatno više, vraćajući se posle niza slabijih sesija, sa fokusom na objavljivanje ključnog izveštaja o inflaciji.

Svi glavni indeksi na Wall Street-u su u utorak završili na nižem nivou, a široko zasnovani S&P 500 i tehnološki težak Nasdaq padaju po treću uzastopnu sesiju, nakon Micron, Novavax i Upstart upozorio je na slabu buduću zaradu.

Najnoviji izveštaj o potrošačkim cenama trebalo bi da podstakne aktivnost u sredu jer bi mogao da utiče na buduće promene kamatnih stopa Fed-a.

U korporativnim vestima prednjače rezultati kompanije Walt Disney, ali će Coinbase takođe biti u centru pažnje nakon što je kripto berza prijavila ogroman neto gubitak od 1,1 milijarde dolara u drugom kvartalu, navodeći „brzo i žestoko „slabljenje kripto tržišta.

Roblox akcije su bile naglo niže na tržištu nakon što je izdavač video igara prijavio veći gubitak od očekivanog u drugom kvartalu.

  1. Disney+ streaming pretplatnici u fokusu

Walt Disney biće u centru pažnje u sredu, pošto bi gigant zabave trebalo da objavi svoje rezultate za treći fiskalni kvartal nakon zatvaranja tržišta.

Fokus će biti na Disney+ servisu za striming nakon gubitka prava na striming na kriket indijske Premijer lige i nakon što je rival Netflix impresionirao brojkama svojih pretplatnika pre nekoliko nedelja.

Očekuje se da će se potražnja za Diznijevim tematskim parkovima snažno oporaviti, a segment bi mogao nadmašiti očekivanja uprkos 350 miliona dolara zbog zatvaranja u inostranstvu.

Investitori bi takođe mogli da traže više informacija nakon izveštaja Njujork Tajmsa da je Walmart vodio razgovore sa medijskim kompanijama, uključujući Disney, o uključivanju striming zabave u svoju uslugu za članstvo.

  1. Nafta pada; Dospevaju podaci o inventaru EIA

Cene sirove nafte oslabile su u sredu nakon što je industrijski izveštaj pokazao iznenađujuće povećanje zaliha u SAD, što je izazvalo zabrinutost zbog pada tražnje kod najvećeg svetskog potrošača.

Podaci Američkog instituta za naftu, objavljeni u utorak, pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje porasle za oko 2,2 miliona barela, mnogo više od predviđanja od 100.000 barela.

Takav rezultat, ako ga kasnije u sredu potvrde zvanični vladini podaci iz Uprave za energetske informacije, označio bi drugu nedelju zaredom neočekivano velikog povećanja zaliha nafte u SAD.

Nedeljni podaci EIA pokazuju da je implicitna potražnja za benzinom u SAD bila sezonski slaba do sada ovog leta, s obzirom na više cene pumpi“, rekli su analitičari ING-a u belešci. Nedavna slabost cena može ograničiti uništenje potražnje za koje neki smatraju da je potrebno kako bi se tržište održalo u ravnoteži.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter