POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Credit Suisse akcije pale preko 14% na rekordno nizak nivo

Credit Suisse Group AG saopštila je da je identifikovala „materijalnu slabost“ u internim kontrolama u procesu finansijskog izveštavanja. Banka je konačno objavila svoj odloženi godišnji izveštaj.

U saopštenju od utorka, banka je rekla da radi na razvoju plana za rešavanje ovih pitanja, uključujući jačanje svog okvira rizika i kontrole.

„Upravni odbor Credit Suisse pažljivo prati implementaciju i efikasnost sanacije“, dodaje se.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je banka odložila objavljivanje godišnjeg izveštaja koji je prvobitno trebalo da bude objavljen prošlog četvrtka.

Švajcarski zajmodavac je rekao da je SEC postavio pitanja u vezi sa tehničkom procenom prethodno objavljenih revizija konsolidovanih izveštaja o novčanim tokovima u 2020. i 2019. godini, kao i povezanih kontrola.

Credit Suisse je u svom godišnjem izveštaju za 2022. objavljenom u utorak rekao da su se „odlivi klijenata stabilizovali na mnogo nižim nivoima, ali još nisu preokrenuti do datuma ovog izveštaja“.

Potresena nizom skandala, banka je zabeležila naglo ubrzanje povlačenja klijenata u četvrtom kvartalu, sa odlivom od više od 110 milijardi švajcarskih franaka (120 milijardi dolara), zbog čega je prekršila neke rezerve likvidnosti.

Banka je ranije saopštila da se slika popravlja i da se novac vraća banci.

Planiran za objavljivanje prošle nedelje, godišnji izveštaj banke za 2022. odložen je nakon zahteva Komisije za hartije od vrednosti i berze Sjedinjenih Država (SEC), koji je pokrenuo pitanja o ranijim finansijskim izveštajima banke.

U ponedeljak je cena akcija banke pala za više od 14% na rekordno nizak nivo pošto su tržišna previranja izazvana kolapsom banke Silikonske doline i Signature banke dovela do pada evropskih bankarskih akcija.

Troškovi osiguranja od neplaćanja duga Credit Suisse takođe su porasli na novi rekord svih vremena na 466 baznih poena, što je za 49 baznih poena više u odnosu na zatvaranje u petak.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter