Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Credit Suisse će ipak spasiti Švajcarska nacionalna banka?

Nekoliko sati nakon što je švajcarska centralna banka saopštila da je spremna da pruži finansijsku podršku Credit Suisse-u, akcije su skočile skoro 30% da bi se stabilizovale na oko 20% plusa.

Credit Suisse je saopštio da će pozajmiti do 50 milijardi švajcarskih franaka (53,7 milijardi dolara) od Švajcarske narodne banke.
Podsetimo da je juče zabeležen pad akcija drugog najvećeg zajmodavca u zemlji za čak 30%.

Credit Suisse je ovaj kredit nazvala „odlučnom akcijom za preventivno jačanje svoje likvidnosti“.

„Ova dodatna likvidnost bi podržala osnovnu delatnost i klijente Credit Suisse, jer banka preduzima neophodne korake da stvori jednostavniju i fokusiraniju poslovnu strukturu izgrađenu na potrebama klijenata“, navodi se u saopštenju.

Pored zajma od centralne banke, Credit Suisse je takođe rekao da je otkupio milijarde dolara sopstvenog duga kako bi upravljao svojim obavezama i troškovima plaćanja kamata.
Ponuda pokriva 2,5 milijardi dolara obveznica u američkim dolarima i 500 miliona evra (529 miliona dolara) evro obveznica.

Problematična banka, osnovana 1856. godine, jedna je od najvećih finansijskih institucija na svetu i kategorisana je kao „globalno sistemski važna banka“, zajedno sa samo 30 drugih, uključujući JP Morgan & Chase, Bank of America i Bank of China.

Izvor: CNN

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter