POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Credit Suisse će ipak spasiti Švajcarska nacionalna banka?

Nekoliko sati nakon što je švajcarska centralna banka saopštila da je spremna da pruži finansijsku podršku Credit Suisse-u, akcije su skočile skoro 30% da bi se stabilizovale na oko 20% plusa.

Credit Suisse je saopštio da će pozajmiti do 50 milijardi švajcarskih franaka (53,7 milijardi dolara) od Švajcarske narodne banke.
Podsetimo da je juče zabeležen pad akcija drugog najvećeg zajmodavca u zemlji za čak 30%.

Credit Suisse je ovaj kredit nazvala „odlučnom akcijom za preventivno jačanje svoje likvidnosti“.

„Ova dodatna likvidnost bi podržala osnovnu delatnost i klijente Credit Suisse, jer banka preduzima neophodne korake da stvori jednostavniju i fokusiraniju poslovnu strukturu izgrađenu na potrebama klijenata“, navodi se u saopštenju.

Pored zajma od centralne banke, Credit Suisse je takođe rekao da je otkupio milijarde dolara sopstvenog duga kako bi upravljao svojim obavezama i troškovima plaćanja kamata.
Ponuda pokriva 2,5 milijardi dolara obveznica u američkim dolarima i 500 miliona evra (529 miliona dolara) evro obveznica.

Problematična banka, osnovana 1856. godine, jedna je od najvećih finansijskih institucija na svetu i kategorisana je kao „globalno sistemski važna banka“, zajedno sa samo 30 drugih, uključujući JP Morgan & Chase, Bank of America i Bank of China.

Izvor: CNN

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter