POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Da li je kripto roba ili vlasnička hartija od vrednosti?

Kripto industrija sa nestrpljenjem čeka odluku sudije Analise Tores iz Južnog okružnog suda Njujorka o slučaju Komisije za hartije od vrednosti (SEC) protiv korporacije Ripple.
Ripple poseduje popularni XRP kripto token, koji je trenutno još uvek u Top 10 na Coinmarketcap.com, popularnoj veb lokaciji za praćenje tokena.

SEC je optužila u decembru 2020. Ripple da je „prikupio sredstva, počevši od 2013. godine, prodajom digitalne imovine poznate kao XRP u neregistrovanim hartijama od vrednosti koje se nude investitorima u SAD i širom sveta. Ripple je takođe navodno distribuirao milijarde XRP-a u zamenu za negotovinsku naknadu, kao što su radna snaga i usluge kreiranja tržišta.

Pored toga, u optužbi se navodi da su rukovodioci kompanije Kristijan Larsen i Bredli Garlinghaus „takođe izvršili ličnu neregistrovanu prodaju XRP-a u ukupnom iznosu od oko 600 miliona dolara“. U njemu se dalje navodi da „tuženi nisu registrovali svoju ponudu i prodaju XRP-a kršeći odredbe o registraciji saveznih zakona o hartijama od vrednosti“.

Ovaj slučaj prevazilazi Ripple i XRP. On zapravo predstavlja mogućnost za SEC da deklariše mnoge druge kriptovalute kao hartije od vrednosti.
Trgovanjem robama kao što su šećer, pšenica, nafta i zlato upravlja Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), a veliki deo kripto industrije bi više voleo da se reguliše pod ovim režimom.
Cena kriptovaluta zavisi od raspoloženja kupaca u odnosu na prodavce vođena raznim faktorima kao što su vesti o pojedinačnim tokenima, ali i makro faktori poput inflacije i zaposlenosti koji takođe utiču na cene drugih roba.

Trenutno se na globalnom nivou vodi borba između SEC-a i kripto industrije čiji će nam ishod pokazati da li se kripto tretira kao roba ili pak kao vlasnička hartija od vrednosti.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter