Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Da li je kripto roba ili vlasnička hartija od vrednosti?

Kripto industrija sa nestrpljenjem čeka odluku sudije Analise Tores iz Južnog okružnog suda Njujorka o slučaju Komisije za hartije od vrednosti (SEC) protiv korporacije Ripple.
Ripple poseduje popularni XRP kripto token, koji je trenutno još uvek u Top 10 na Coinmarketcap.com, popularnoj veb lokaciji za praćenje tokena.

SEC je optužila u decembru 2020. Ripple da je „prikupio sredstva, počevši od 2013. godine, prodajom digitalne imovine poznate kao XRP u neregistrovanim hartijama od vrednosti koje se nude investitorima u SAD i širom sveta. Ripple je takođe navodno distribuirao milijarde XRP-a u zamenu za negotovinsku naknadu, kao što su radna snaga i usluge kreiranja tržišta.

Pored toga, u optužbi se navodi da su rukovodioci kompanije Kristijan Larsen i Bredli Garlinghaus „takođe izvršili ličnu neregistrovanu prodaju XRP-a u ukupnom iznosu od oko 600 miliona dolara“. U njemu se dalje navodi da „tuženi nisu registrovali svoju ponudu i prodaju XRP-a kršeći odredbe o registraciji saveznih zakona o hartijama od vrednosti“.

Ovaj slučaj prevazilazi Ripple i XRP. On zapravo predstavlja mogućnost za SEC da deklariše mnoge druge kriptovalute kao hartije od vrednosti.
Trgovanjem robama kao što su šećer, pšenica, nafta i zlato upravlja Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), a veliki deo kripto industrije bi više voleo da se reguliše pod ovim režimom.
Cena kriptovaluta zavisi od raspoloženja kupaca u odnosu na prodavce vođena raznim faktorima kao što su vesti o pojedinačnim tokenima, ali i makro faktori poput inflacije i zaposlenosti koji takođe utiču na cene drugih roba.

Trenutno se na globalnom nivou vodi borba između SEC-a i kripto industrije čiji će nam ishod pokazati da li se kripto tretira kao roba ili pak kao vlasnička hartija od vrednosti.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter