POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Da li tržište juri u recesiju?

Nakon što su najnoviji podaci potvrdili strahove od naglog rasta potrošačkih cena u evrozoni, da li će poslovna aktivnost biti dvostruka?

Dok članica odbora Evropske centralne banke Izabel Šnabel nije isključila tehničku recesiju u bloku od 19 zemalja u prošlonedeljnom intervjuu za Rojters, ove nedelje će se pomno pratiti PMI u evrozoni zbog rizika od recesije.

Avgustovske brojke, koje treba da budu objavljene u utorak, mogu pokazati još jedan mesec kontrakcije poslovne aktivnosti nakon što je S&P Global-ov konačni kompozitni PMI indeks pao na 17-mesečni minimum u julu.

Svaka dalja slabost mogla bi da dovede do još loših vesti za evro, jer je u ponedeljak pao na novu petonedeljnu pad.

Visoke cene energije i nestašice već stvaraju pritisak na preduzeća u evrozoni.

U najnovijem udaru, ruski državni energetski gigant Gazprom kaže da će zaustaviti isporuke prirodnog gasa Evropi na tri dana krajem meseca.

Cene gasa u Evropi su već blizu petomesečnih maksimuma. Evropa se utrkuje da dopuni gorivo uoči zime.

Bliski PMI brojevi iz Britanije i Sjedinjenih Država takođe se očekuju u utorak.

Ekonomisti u anketi Rojtersa očekuju da će Federalne rezerve povećati stope za 50 baznih poena u septembru usred očekivanja da je inflacija dostigla vrhunac i rastuće zabrinutosti oko recesije, ali koji su rekli da su rizici okrenuti ka višem vrhuncu.

Reuters Poll U.S. recession probabilities
Anketa – verovatnoće recesije u SAD, Izvor: Reuters

Glavna priča tog dana bila je da je Kina smanjila svoju referentnu kamatnu stopu, pored prošlonedeljnih mera ublažavanja, dok Peking povlači sve mere da oživi ekonomiju zakočenu krizom imovine i ponovnim pojavom slučajeva COVID-19.

Muke rasta su u ponedeljak držale azijske akcije spuštenim, dok je nelagodnost zbog kineske ekonomije povukla juan na najniži nivo u 23 meseca.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter