POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Direktor Deutsche Bank upozorava na “opasnost” oslanjanja Evrope na strane banke

Izvršni direktor Deutsche Bank, Kristijan Šiving upozorio je u petak na „opasnost“ oslanjanja Evrope na strane banke, izjednačavajući pretnju zavisnosti regiona od autsajdera za energiju koja je izazvala krizu na kontinentu.

Deutsche Bank je dugo upozoravala da su Evropi potrebne jake banke da bi se suprotstavile konkurentima iz SAD i Kine, ali govor u petak je dobio veći osećaj hitnosti.

„Hitno moramo da promenimo kurs ovde ako ne želimo da se prvenstveno oslanjamo na strane banke za finansiranje budućnosti Evrope“, rekao je Seving na bankarskoj konferenciji.

„I niko ne bi trebalo da shvati ovu opasnost olako“, rekao je on.

Seving je okrivio evropske regulatore za tešku ruku, što je najnovija kritika vrhunskih bankara na račun svojih supervizora.

„Postaje sve jasnije da trenutni regulatorni okvir čini malo na jačanju evropskih banaka“, rekao je on.

Seving je pohvalio regulatore za jači nadzor koji je pomogao industriji nakon finansijske krize pre više od jedne decenije.

„Pitanje koje me brine je to što će klatno da se zaljulja predaleko“, rekao je on. „Trebalo bi i da pogledamo gde je (regulacija) možda otišla predaleko“, rekao je on.

Jedna oblast koju je Seving izdvojio sa “značajnim preprekama” koje su postavili regulatori je takozvano finansiranje sa leveridžom.

Supervizori Evropske centralne banke poručuju bankama da smanje finansiranje sa leveridžom gde se kredit odobrava već zaduženim zajmoprimcima.

Šiv je rekao da je posao „legitiman segment koji će igrati važnu ulogu u oporavku šire ekonomije“.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter