POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Disney je optužen za “sistematsko” plaćanje ženama manje u odnosu na muškarce u Kaliforniji

Kompanija Walt Disney optužena je da “sistematski” plaća žene manje od muškaraca u Kaliforniji u tužbi koja tvrdi da su zaposlene žene u kompaniji u toj državi zaradile 150 miliona dolara manje od svojih muških kolega tokom osmogodišnjeg perioda.

Podnesak podnet u petak u Sudu okruga Los Angeles traži da sudija certifikuje četvorogodišnju građansku tužbu kao grupnu tužbu koja pokriva oko 12.500 trenutnih ili bivših zaposlenih žena u Diznijevim radnicima na puno radno vreme koji su imali pozicije ispod nivoa potpredsednika.

Analiza podataka o ljudskim resursima Diznija od aprila 2015. do decembra 2022. godine pokazala je da su žene zaposlene u Dizniju dobijale oko 2% manje od muških kolega, navodi se u podnescima. Analizu je sproveo David Neumark, profesor sa Univerziteta Kalifornija u Irvinu i ekonomista za radnu snagu.

Dizni osporava nalaze.

“Tvrdnje tužitelja o navodnom jazu u plaćanju između žena i muškaraca su jednostavno netačne, što ćemo dokazati kroz postupak”, izjavila je Shawna M. Swanson, zamenica glavnog pravnog savetnika i šef službe za radno pravo u Dizniju.

Originalnu tužbu podnela je LaRonda Rasmussen 2019. godine, nakon što je saznala da su šestorica muškaraca sa istom radnom titulom značajno više zarađivali, uključujući i jednog novopridošlog sa nekoliko godina manje iskustva, koji je zarađivao 20.000 dolara više, prema tužbi. Devet trenutnih ili bivših zaposlenih u Dizniju pridružilo se tužbi.

“Neki od tužitelja zaista vole brend Diznija, samo žele da budu pravično plaćeni”, rekla je Lori Andrus, vodeća advokatica tužitelja.

Niža plata za žene u Kaliforniji predstavljala bi kršenje Saveznog zakona o jednakoj plati i Zakona o fer zapošljavanju i stanovanju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter