POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Disney potukao očekivanja, akcije skočile preko 6% 

Walt Disney (DIS) postao je najnoviji poslodavac koji je otpustio hiljade zaposlenih, pošto je novi izvršni direktor Bob Ajger pokušao da ublaži pritisak akcionara nezadovoljnih po pitanju cene prelaska kompanije na striming.

Ovaj gigant nastoji da uštedi 5,5 milijardi dolara tako što će svoje kompanije sa originalnim sadržajem staviti pod jedan krov, uključujući i poslovanje ESPN-a i njegove tematske parkove.

Disney akcije porasle su za preko 6% u trgovanju posle radnog vremena u sredu nakon što je Iger najavio mere na konferencijskom pozivu, koji je usledio nakon objave boljeg rezultata u prvom fiskalnom kvartalu. Investitori su očigledno pozitivno iznenađeni, uglavnom zbog poslovanja sa parkovima, gde je prihod skočio 21% na 8,74 milijarde dolara.

Zarada po akciji pala je za nekih 7% na 99 centi, ali je i dalje bila nekih 25% iznad konsenzusne prognoze i značajno bolja u odnosu na prethodni kvartal. Prihod grupe od 23,51 milijarde dolara je takođe bio nešto iznad predviđanja analitičara.

Gubici su se smanjili u Disney+ striming biznisu, pošto se čini da je kompanija žrtvovala „rast po svaku cenu“ koji je primenio Igerov prethodnik Bob Čapek. Međutim, Disney+ i Hulu su ostvarili samo skromna povećanja u broju pretplatnika, a prosečan prihod po korisniku je pao. Operativni gubitak iznosio je 1,1 milijardi dolara, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlogodišnju cifru, ali je i dalje ispod 1,5 milijardi dolara objavljenih u prethodna tri meseca.

Disney+ je dodao 1,4 miliona pretplatnika u četvrtom kvartalu na 104,3 miliona, što je povećanje od 1%. I Hulu i ESPN su zabeležili porast pretplatničke baze za 2%.

Međutim, Hotstar servis je izgubio 6% svojih pretplatnika nakon što je odustao od prava na emitovanje utakmica indijske Premijer lige kriketa. Kao rezultat toga, globalni D2C posao je zabeležio pad od 1% u ukupnim korisnicima na 161,8 miliona na kraju tromesečja.

Kao takav, posao striminga je nastavio da značajno utiče na tok novca kompanije. Neto odlivi su se više nego udvostručili u 2022. godini na 2,16 milijardi dolara. Uprkos tome, Iger je na konferencijskom pozivu rekao da će tražiti od odbora da nastavi isplatu dividendi do kraja kalendarske godine.

Disney je pod pritiskom investitora Nelsona Peltza da obuzda troškove. Peltz’s Trian Partners, koji poseduje oko 0,5% Disney-ja, ušao je u bitku sa Disney-em za mesto u odboru na godišnjem sastanku 3. aprila nakon što je njegov zahtev odbijen prošlog meseca.

Cena akcija kompanije je porasla preko 6% na 118.79 dolara nakon objave rezultata.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter