POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dizaćemo kamatne stope sve dok ne zaustavimo inflaciju

Bitno:

  • Predsednik Fed-a Džerom Pauel izjavio je da će podržati rast kamatnih stopa dok se cene ne vrate na zdrav nivo.
  • Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel ponovio je u utorak svoju posvećenost smanjenju inflacije, rekavši da će podržati povećanje kamatnih stopa sve dok cene ne počnu da padaju na zdrav nivo.

„Ako to znači prevazići uobičajene pragove neutralnosti, nećemo oklevati“, rekao je šef centralne banke u intervjuu za Volstrit džornal uživo. „Nastavićemo sve dok ne osetimo da smo u tački u kojoj možemo reći da su finansijski uslovi razumni i da se inflacija smanjuje.

“Na kraju ćemo stići tamo.” U to neće biti sumnje“, nastavio je on.

Fed je povećao referentne stope zaduživanja za pola procentnog poena ranije ovog meseca, što je drugo povećanje u 2022. pošto se inflacija približava vrhuncu od 40 godina.

USINTR 2022 05 23 19 40 51 bd5d8
Kamatne stope su u višegodišnjem downtrendu.

Prema Goldmanovom Džoniju Fajnu, kreditno tržište ne predviđa recesiju.

Nakon porasta, Pauel je izjavio da su slična kretanja od 50 baznih poena bila verovatna na narednim sastancima sve dok ekonomske okolnosti ostanu uporedive sa trenutnom.

U utorak je ponovio svoju posvećenost približavanju inflacije Fed-ovom cilju od 2 odsto, ali je upozorio da će to biti teško i da bi moglo doći po cenu stope nezaposlenosti od 3,6 odsto, što je jedva iznad najnižeg nivoa od kasnih 1960-ih.

„Čak i da je nezaposlenost porasla za nekoliko procentnih poena“, nastavio je, „i dalje biste imali solidno tržište rada.“ “Mislim da postoji nekoliko izvodljivih puteva do nežnog ili mekog sletanja.” Naša dužnost nije da predviđamo šanse; to je nastojanje da ih pobedimo.”

Ekonomija Sjedinjenih Država se smanjila za 1,4 odsto u prvom kvartalu 2022. godine, uglavnom zahvaljujući upornim ograničenjima na strani ponude, širenju verzije omikrona Covid-a i ratu u Ukrajini.

Prema Džeremiju Grantamu, današnji balon je gori od onog iz 2000. godine, a akcije bi trebalo da udvostruče svoje gubitke.

Kako navodi Allianzov El-Erian, rasprodaja je ušla u „novu fazu“. Kako investitori mogu da se nose sa tim?

S druge strane, stroža monetarna politika je pojačala strah od goreg pada i izazvala agresivnu rasprodaju na Volstritu. Pored povećanja kamatnih stopa za 75 baznih poena, Fed je suspendovao svoj mesečni program kupovine obveznica, popularno poznat kao kvantitativno ublažavanje, i počeće da prodaje deo imovine od 9 triliona dolara koju je kupio od sledećeg meseca.

Pauel je izrazio uverenje da Fed može da ispuni svoje ciljeve inflacije bez štete po ekonomiju.

„Čak i da se nezaposlenost poveća za nekoliko procentnih poena, tržište rada bi ostalo solidno. Ja bih rekao da postoji nekoliko izvodljivih puteva do nežnog ili mekog sletanja.

„Naš cilj nije da predviđamo šanse, već da težimo da ih pobedimo“, objasnio je on.

On je napomenuo da „vraćanje stabilnosti cena može zahtevati izvesnu bol“, ali da bi tržište rada trebalo da ostane snažno, sa niskom nezaposlenošću i povećanjem prihoda.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter