POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dogovor sa železnicom, maloprodaja, Si Đinping se sastaje sa Putinom – vesti dana

SAD objavljuju poslednju velike ekonomske podatke pre ključnog sastanka Federalnih rezervi sledeće nedelje, sa maloprodajom, potraživanjima za nezaposlene i poslovnom anketom Filadelfije Fed. Sindikati i železnički operateri postigli su provizorni sporazum da spreče nacionalni štrajk u železnici. Kalifornija tuži Amazon zbog nekonkurentnog ponašanja prema nezavisnim prodavcima i veletrgovcima. Adobe izveštava o zaradi. Mreža Ethereum završava svoje dugo očekivano ‘spajanje’ – i Si Đinping se sastaje sa Vladimirom Putinom po prvi put od rata u Ukrajini. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u četvrtak, 15. septembra.

  1. Pre-Fed podaci

SAD će objaviti podatke o maloprodaji za avgust, poslednji veliki deo u slagalici ekonomskih podataka koje će Federalne rezerve morati da razmotre kada se sastanu sledeće nedelje da bi odredile kamatne stope.

Analitičari očekuju da će naslovni broj porasti za 0,2%, što bi predstavljalo skromno povećanje u realnom smislu, s obzirom na skromnih 0,1% porasta glavnih potrošačkih cena tokom meseca. Očekuje se da će osnovna maloprodaja porasti za 0,1%.

Na drugim mestima, banke federalnih rezervi u Filadelfiji i Njujorku objavljuju svoje mesečne ankete o proizvodnji, dok se očekuje da će nedeljni zahtevi za nezaposlenost porasti na istorijski niskim nivoima zahvaljujući još uvek visokoj dostupnosti novih poslova onima koji su otpušteni. Brojevi industrijske proizvodnje za avgust takođe se očekuju u 15:15.

  1. Sprečen štrajk američkih železnica?

Sindikati i železnički operateri postigli su „privremeni sporazum“ koji sprečava opasnost od štrajka američkih železnica, prema Ministarstvu rada.

Sporazum, ukoliko ga odobre članovi sindikata, sprečava štrajkove koji bi imali ozbiljan uticaj na domaće lance snabdevanja koji se još uvek nisu u potpunosti oporavili od posledica pandemije.

Akcije Union Pacifica i CSX su porasle za preko 3% u pretprodaji na vestima, dok su akcije Norfolk Southern porasle za 1,7%. Rafinerije, proizvođači automobila, kompanije za ugalj i trgovci na malo takođe će verovatno odahnuti.

locomotive 1399080 1280
Dogovor sa železnicom, maloprodaja, Si Đinping se sastaje sa Putinom – vesti dana 2
  1. Akcije će se otvoriti više; Amazon, Adobe u fokusu

Očekuje se da će se američke berze kasnije otvoriti nešto više, uz podršku vesti iz železničkih pregovora.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Amazon, koji je kasno u sredu tužila država Kalifornija zbog navodnih antikonkurentskih praksi u poslovanju sa trećim prodavcima i veletrgovcima. Takođe u vestima je energetska grupa Shell, koja je imenovala Vaela Savana, šefa svog integrisanog gasnog poslovanja, za svog novog izvršnog direktora. On će krajem godine preuzeti dužnost od Bena van Beurdena.

Adobe izveštava o zaradi nakon zatvaranja zvona.

  1. Ethereum mreža završava „Spajanje“

Mreža Ethereum je završila svoj dugoočekivani, naglašeni i mnogo odgađani prelazak na novi sistem „dokaz udjela“ za validaciju transakcija.

Takozvano „Spajanje“ ima za cilj da značajno smanji potrošnju energije mreže i na taj način olakša mnoštvu aplikacija koje se na njoj pokreću da postignu obim.

Iako bi to dugoročno trebalo da bude podrška etru, digitalnoj valuti koja se koristi na mreži, kratkoročna akcija cena u etru sugeriše i da je taj potez više nego u potpunosti snižen unapred i da nije bio veći tržišni pokretač od šira pitanja u vezi s apetitom za rizikom upravo sada. Eter je pao 0,9% na 1.590 dolara, izgubivši više od polovine svoje vrednosti ove godine.

  1. Sastanak Si-Putin

Kineski predsednik Si Đinping sastaće se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Samarkanu, u Uzbekistanu, na marginama regionalne bezbednosne konferencije.

Njih dvoje će verovatno razgovarati o posledicama rata u Ukrajini, koji je Putin pokrenuo samo nekoliko dana nakon što su njih dvojica proglasili „partnerstvo bez ograničenja“ u februaru ove godine.

Kina je od tada bila ključna podrška ruskoj ekonomiji, dramatično povećavši kupovinu ruske nafte i rafiniranih proizvoda. Međutim, dok njih dvojica imaju zajednički interes da se odupru onome što vide kao ambicije SAD za hegemonijom, one su se uzdržale od javnog pružanja pomoći u obliku vojnog materijala.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter