POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar je dosegao 20 godišnji vrh; Jen je najviše pogodjen

Američki dolar je u ponedeljak skočio na novi 20-godišnji maksimum u ranoj evropskoj trgovini, snažno ojačavši u odnosu na japanski jen, posebno zbog straha od izgleda globalnog rasta uoči objavljivanja ključnih podataka o inflaciji u SAD kasnije tokom nedelje.

Slabost jena se ubrzala nakon što je japanska vladajuća koalicija povećala većinu na izborima za gornji dom u nedelju, što sugeriše da javnost koja glasa i dalje stoji iza super-lake monetarne politike zemlje.

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda dodao je to raspoloženje izjavivši ranije tokom dana da centralna banka „neće oklevati da preduzme dodatne korake za monetarno ublažavanje po potrebi“.

Mekana monetarna politika japanske centralne banke bila je u suprotnosti sa većinom njenih savremenika, jer su većina glavnih centralnih banaka, a posebno Federalne rezerve SAD, počele agresivno da podižu kamatne stope kako bi se borile protiv rastuće inflacije.

Najnoviji indeks potrošačkih cena u SAD bi trebalo da bude objavljen u sredu, a očekuje se da će pokazati rast od 8,8% u odnosu na prethodnu godinu i rast od 1,1% mesečno. U kombinaciji sa snažnim objavljivanjem platnih spiskova koji nisu poljoprivrednici u petak, ovo će ukazati na još jedno povećanje kamatnih stopa Fed-a od 75 baznih poena – što će verovatno imati negativan uticaj na globalni rast.

Verovatnoća ekonomske kontrakcije porasla je na 45% sa 30% u prethodnom istraživanju i 20% pre rata.

Nemačka, najveća privreda u regionu, verovatno će doživeti smanjenje ekonomske proizvodnje s obzirom na njenu ranjivost na smanjenje ruskih energetskih tokova.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter