POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar ojačao na početku trgovačke nedelje

Dolar je blago ojačao na početku evropskog trgovanja u ponedeljak, dok trgovci iščekuju simpozijum Federalnih rezervi u Jackson Hole-u krajem nedelje kako bi dobili smernice za buduće poteze po pitanju kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dollar Index, koji prati vrednost dolara naspram korpe od šest drugih valuta, porastao je za 0,1% na 103,312, što nije daleko od prošlonedeljnog dvomesečnog maksimuma od 103,59.

PBOC objavljuje blago smanjenje jednogodišnje kamatne stope na zajmove

Kineska narodna banka (PBOC) je smanjila svoju jednogodišnju kamatnu stopu na zajmove za 10 baznih poena, sa 3,55% na 3,45%, ali je zadržala petogodišnje stope, na kojima se uglavnom baziraju hipoteke, koje su ostale nepromenjene na nivou od 4,20%

Ovaj potez je razočarao mnoge koji su očekivali smanjenje od 15 baznih poena za svaku stopu, dok se zemlja suočava sa dubokom krizom u sektoru nekretnina, što ima destabilizirajući uticaj na drugu najveću svetsku ekonomiju. USD/CNY je pao za 0,7%.

Kineska centralna banka se nalazi u delikatnom položaju jer njenoj ekonomiji treba stimulans, a pritisak na juan znači da ima ograničen prostor za dublje monetarno popuštanje, s obzirom da dalje širenje kamatnih diferencijala Kine može izazvati beg kapitala iz zemlje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter