POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar opada jer se trgovci usredsređuju na smanjenje kamatnih stopa u SAD-u sledeće godine

Dolar beleži oštre gubitke u četvrtak i ide ka godišnjem padu, dok švajcarski franak dostiže devetogodišnji vrhunac, a evro petomesečni vrh na osnovu očekivanja da će 2024. godina doneti duboko smanjenje kamatnih stopa.

S obzirom na zatvaranje godine, očekuje se slaba likvidnost i ograničeni pokreti do Nove godine.

Indeks dolara, koji meri vrednost američke valute naspram šest rivala, pao je na novu petomesečnu nisku od 100,76. Indeks će ove godine zabeležiti pad od 2,6%, prekidajući dve uzastopne godine snažnih dobitaka.

Fokus investitora ostaje na vremenu smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, pri čemu tržišta procenjuju 88% šanse za smanjenje u martu 2024. godine, prema alatu CME FedWatch. Futures uključuju više od 150 baznih poena popuštanja Fed-a naredne godine.

Ipak, neki analitičari nisu uvereni da će američka centralna banka biti tako agresivna.

“Još uvek verujemo da je mart previše rano za promenu politike u pravcu popuštanja i postoji prilično potencijala za jačanje dolara ako se takve akcije ne materijalizuju”, rekli su analitičari Monex USA u belešci.

Dok su Fed neočekivano zauzeo labaviji stav na svojem sastanku u decembru, otvarajući vrata smanjenju kamata sledeće godine, druge značajne centralne banke, uključujući Evropsku centralnu banku, zadržale su svoj stav o potrebi održavanja kamatnih stopa na višim nivoima tokom dužeg vremenskog perioda.

Međutim, tržišta i dalje procenjuju čak 165 baznih poena smanjenja kamata od strane ECB-a naredne godine.

“Evropske i britanske ekonomije su u mnogo opasnijem stanju i verujemo da će to primorati njihove centralne banke da smanje kamatne stope pre nego što budu potpuno spremne i pre nego što to učini Fed”, rekli su analitičari Monex USA, ukazujući na razliku u izgledima za američku i evropsku ekonomiju.

Evro je poslednji bio na 1,1117 dolara, dodirujući novi vrh od pet meseci od 1,11225 dolara ranije tokom sesije. Ova jedinstvena valuta ide ka godišnjem rastu od 3,7%, što je njen najjači rezultat od 2020. godine.

Švajcarski franak se ojačao na 0,8395 dolara, dostigavši svoj najjači nivo prema dolaru od januara 2015, kada je Švajcarska narodna banka obustavila svoju politiku minimalnog deviznog kursa prema evru.

U međuvremenu, funta je porasla na 1,2816 dolara, najvišu vrednost od 10. avgusta. Funta ide ka rastu od 6% ove godine, što je njen najjači rezultat od 2017. godine.

Investitori očekuju da Banka Engleske neće moći da smanji kamatne stope toliko koliko Fed i ECB, s obzirom na to da inflacija u Velikoj Britaniji iznosi više. To je povećalo razliku između prinosa britanskih obveznica i onih u SAD-u i Evropi, čineći ih privlačnijim i podstičući funtu.

Na azijskim tržištima, japanski jen se ojačao za 0,52% na 141,09 prema dolaru, približavajući se vrhuncu od pet meseci od 140,95 koji je postignut ranije ovog meseca.

Azijska valuta je u decembru porasla za 4% prema dolaru, ideći ka svom drugom uzastopnom mesecu dobiti na osnovu povećanih očekivanja da će Banka Japana uskoro odustati od svoje politike izuzetno labavog monetarnog programa.

Međutim, centralna banka je ostala pri svojoj politici ranije ovog meseca, a guverner Kazuo Ueda je u sredu rekao da nema žurbe da se odustane od izuzetno labave monetarne politike jer je rizik od inflacije koja značajno premašuje 2% mala.

Ipak, yen je ove godine pao 7% naspram dolara.

Očekivanja o smanjenju kamatnih stopa takođe su podstakla rizičnije valute, pa su australijski dolar i novozelandski dolar dostigli nove vrhunce od pet meseci. “Aussie” je poslednji bio gotovo nepromenjen na 0,6844 dolara, dok je “kiwi” bio na 0,6343 dolara.

Slabost dolara takođe je podigla valute zemalja u razvoju. MSCI indeks valuta u razvoju dosegnuo je novi najviši nivo u poslednjih 20 meseci i ide ka svom najjačem godišnjem rezultatu od 2017. godine s godišnjim dobitkom od 5%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter