POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar raste nakon slabih kineskih podataka 

Američki dolar je kao sigurno utočište ojačao na početku evropske sesije u sredu, nakon što su razočaravajući podaci o kineskoj trgovini pogodili raspoloženje investitora.

Indeks dolara, koji prati dolar u odnosu na korpu od šest drugih valuta, trgovao se 0,1% više na 104,162, nedaleko od dvomesečnog vrha od 104,70 koji je viđen na kraju maja.

Kineski trgovinski suficit pao je na najniži nivo u 13 meseci u maju, uglavnom zbog iznenadnog pada izvoza pošto je inostrana tražnja za kineskom robom presušila.

Pad izvoza ukazuje na usporavanje ekonomskog rasta u Evropi i SAD, primarnim kineskim tržištima za lokalno proizvedenu robu, a to je povećalo tražnju za dolarom, sigurnim utočištem u vremenima stresa.

Dolar je takođe imao koristi od previranja na tržištima kriptovaluta, nakon što je Komisija za hartije od vrednosti i berzu ubila kripto industriju.

Dobici su ipak ograničeni jer trgovci čekaju sledeće nedelje sastanak za utvrđivanje politike Federalnih rezervi.

Tržišta novca predviđaju 19% šanse da će američka centralna banka sledeće nedelje povećati stope za 25 baznih poena, u poređenju sa šansom od preko 60% pre nedelju dana, nakon slabih podataka o aktivnostima usluga u SAD.

EUR/USD je pao 0,2% na 1,0676 nakon što su podaci pokazali da je nemačka industrijska proizvodnja porasla nešto manje nego što se očekivalo u aprilu.

AUD/USD je pao za 0,1% na 0,6667, pri čemu je australijski dolar vratio nešto od povećanja od 0,8% prethodne sesije, USD/CNY je porastao 0,1% na 7,1267, dok je USD/CAD porastao 0,1% na 1,3420.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter