POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar spreman za petu pobedničku nedelju

Dolar je spreman za petu uzastopnu pobedničku nedelju u odnosu na glavne konkurente. To je podržano očekivanjima da će američke kamatne stope ostati visoke duže vreme i prelaskom na sigurne investicije zbog zabrinutosti zbog kineske ekonomije.

Međutim, u petak je dolar neznatno smanjio te dobitke jer je njegov rast prema jenu zadržao trgovce u neizvesnosti u vezi sa rizikom intervencije od strane japanskih vlasti.

Brže slabljenje kineskog juana verovatno brine vlasti u Pekingu, jer je Narodna banka Kine postavila dnevni referentni kurs znatno jači od očekivanog, pružajući valuti ranu podršku nakon što je prethodnog dana dostigla najniže nivoe u devet meseci.

Indeks dolara, koji meri vrednost dolara naspram šest najvažnijih valuta, uključujući jen i evro – smanjen je za 0,02% na 103,38 u azijskom trgovanju, nakon što je tokom noći dotakao dvomesečni maksimum od 103,59.

Snažni ekonomski podaci ove nedelje, posebno prodaja u maloprodaji, ojačali su argument za dodatno zatezanje monetarne politike. Sve to je doprinelo povećanju prinosa na 10-godišnje trezorske zapise na najviše nivoe od oktobra, na 4,328% u četvrtak.

Evro je porastao za 0,06% na 1,0878 dolara, oporavljajući se od šestonedeljnog minimuma od 1,08565 dolara u četvrtak.

Prema juanu, dolar je bio gotovo nepromenjen na 7,3045 u offshore trgovanju, oporavljajući se od gubitka od 0,24% ranije, kada je centralna banka postavila zvanični referentni kurs na 7,2006, što je više od 1.000 pipova snažnije od procene agencije Reuters.

Kineska valuta se spustila na devetomesečni minimum od 7,3490 u četvrtak na offshorne tržištu.

Australijski dolar, koji se često trguje kao proxy za Kinu i koji je sklon da prati juan u poslednjih nekoliko dana, je umanjio dobitke i oslabio za 0,05% na 0,6399 dolara. U četvrtak je pao na devetomesečni minimum od 0,6365 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter