POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar veći na averziji prema riziku; evro vraća paritet

Američki dolar je u ponedeljak porastao širom sveta, nakratko vraćajući evro ispod pariteta, pošto su se investitori klonili rizičnije imovine zbog sve većeg straha da će povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i Evropi, sa ciljem da se obuzda inflacija, oslabiti globalnu ekonomiju .

U odnosu na korpu valuta, dolar je bio 0,5% viši na 108,71, nedaleko od dvodecenijskog maksimuma od 109,29 postignut sredinom jula.

Dolar je naišao na podršku na nedavnim sednicama jer je nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi ponovilo agresivan stav o pooštravanju monetarne politike uoči simpozijuma Fed-a u Džekson Holu, Vajoming, ove nedelje.

Posljednji od ovih zvaničnika, predsjednik Fed-a Ričmonda Tomas Barkin, u petak je rekao da je “poriv” među centralnim bankarima ka bržim, unaprijed postavljenim povećanjem kamatnih stopa.

„Rizik je da bude skinut sa stola nakon što je tržište dobilo proveru realnosti od prošlonedeljnih govornika Fed-a da neminovni lakši zaokret nije na planu“, rekao je Majkl Braun, šef tržišne obaveštajne službe u Londonu.

S obzirom da investitori sada jasno očekuju relativno oštru poruku od predsednika Fed-a Džeroma Pauela u Džekson Holu u petak, to je savršen koktel averzije prema riziku i jastrebovskog Fed-a da se dolar veže, posebno kada je rast zabrinut, posebno u Evropi.

Evro je pao nakon što je Rusija kasno u petak najavila trodnevnu obustavu isporuke gasa za Evropu preko gasovoda Severni tok 1 krajem ovog meseca. Investitori se brinu da bi zastoj mogao da pogorša energetsku krizu koja je opterećivala zajedničku valutu poslednjih meseci.

money 2159310 1280
Dolar veći na averziji prema riziku; evro vraća paritet 2

Evropska centralna banka mora da nastavi da povećava stope čak i ako je recesija u Nemačkoj sve verovatnija, jer će inflacija ostati neprijatno visoka do 2023. godine, rekao je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel za nemačke novine.

Slabost je nakratko spustila evro ispod 1 dolara, prvi put od 14. jula. Evro je poslednji put pao za 0,7% na 0,99715 dolara.

Čini se da je 0,9950 ključni nivo, jer je to prethodni minimum, ako to popusti, onda bismo mogli da vidimo značajne dalje gubitke, posebno sa prozorom ECB da pooštri politiku koja se brzo zatvara.

Kineski juan pao je na najniži nivo u skoro dve godine nakon što je centralna banka zemlje u ponedeljak snizila referentnu kamatnu stopu i snizila referencu za hipoteku za veću maržu, dodajući prošlonedeljnim merama ublažavanja, dok Peking pojačava napore da oživi privredu koja je sputana zbog imovinska kriza i ponovni porast slučajeva COVID-19.

U odnosu na juan, dolar je bio viši za 0,55% na 6,8621.

Funta je u ponedeljak pao na najniži nivo od sredine jula u odnosu na dolar jer su rastući troškovi energije i leto štrajkova istakli krizu troškova života u Velikoj Britaniji i pojačali strah od daljeg ekonomskog usporavanja.

Funta je poslednji put pala za 0,43% na 1,1781 dolara, u roku od nekoliko koraka od pada od skoro 2-1/2 godišnjeg minimuma od 1,1761 dotaknutog sredinom jula.

U kriptovalutama, bitkoin je bio oko 0,92% niži na 21.316 dolara, opterećen širokom averzijom prema riziku na tržištima.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter