POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dozvoljeni udeo kineskog juana u ruskim fondovima udvostručen na 60%

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je u petak da je maksimalni mogući udeo kineskog juana u njenom Fondu nacionalnog bogatstva (NWF) udvostručen na 60% dok restrukturira svoj fond za “crne dane” kako bi smanjio zavisnost od valuta takozvanih „neprijateljskih“ nacija.

Ministarstvo je saopštilo da će dozvoljeni udeo zlata u NWF-u takođe biti udvostručen, na 40%.
Rečeno je da su bilansi u britanskoj funti i japanskom jenu smanjeni na nulu.

Rusija je koristila svoj NWF, koji je od 1. decembra iznosio 186,5 milijardi dolara, da finansira svoj sve veći budžetski deficit ove godine.

„Rusko ministarstvo finansija nastavlja dosledno smanjenje udela valuta „neprijateljskih“ država u strukturi imovine Fonda nacionalnog bogatstva“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija smatra „neprijateljskom“ svaku zemlju koja joj je udarila sankcije zbog njenih akcija u Ukrajini i odgovorila je kontramerama.

Nakon što je Zapad blokirao rusku centralnu banku da posluje u američkim dolarima, evrima i funtama, i zamrznuo oko polovine – ili 300 milijardi dolara – svojih međunarodnih rezervi, Moskva je ubrzala kampanju za prebacivanje svojih značajnih rezervi u pristupačnije valute.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je da će se trend nastaviti sledeće godine kada bi Rusija mogla da nastavi transakcije u skladu sa svojim budžetskim pravilom – šemom u kojoj se deo profita od prodaje nafte i gasa štedi u stranim valutama.

„Da bismo zaštitili rizike deviznog kursa, uvek smo (dopunjavali NWF) u stranoj valuti“, rekao je Siluanov ranije ove nedelje.

Od valuta ’prijateljskih’ zemalja, juan u najvećoj meri ima karakteristike rezervne valute, kao i dovoljnu likvidnost na našem domaćem deviznom tržištu“, dodao je on.

Moskovska berza, najveća ruska berza, saopštila je da će obim trgovine juanom i rubljama premašiti obim trgovine dolara i rublje sledeće godine, jer finansijske veze između Moskve i Pekinga nastavljaju da se intenziviraju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter