POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

ECB podigla referentnu stopu na 22-godišnji maksimum!

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope osmi put zaredom, kako se i očekivalo, i nagovestila dalje pooštravanje politike usled i dalje visoke inflacije.

ECB je povećala troškove pozajmljivanja za 4 procentna poena za godinu dana, što je najbrži tempo u istoriji. Sada se jasno nazire vrhunac i debata se polako pomera na to koliko dugo će stope trebati da se drže na sadašnjem nivou.

„Buduće odluke Upravnog saveta će obezbediti da se ključne kamatne stope ECB dovedu na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto“, saopštila je ECB nakon što je podigla depozitnu stopu za 25 baznih poena na 22-godišnji maksimum od 3,5%.

Kreatori politike moraju da pomire suprotstavljene snage.

Trenutna inflacija koja je na nivou od 6,1%, već je znatno ispod dvocifrenog očitavanja od prošle jeseni, dok će recesija, zajedno sa nižim cenama roba, brzo ohladiti rast cena tokom ostatka godine.

Međutim, tržište rada je i dalje zategnuto, nominalni rast plata je brz i čini se da su pritisci na cene, posebno u domenu usluga, tvrdoglavo visoki.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter