POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

ECB podiže stope za 50 baznih poena, više nego što se očekivalo, usred rekordne inflacije

Evropska centralna banka podigla je u četvrtak svoje ključne kamatne stope prvi put u više od 11 godina, prevazilazeći sopstvene smernice dok pokušava da obori inflaciju sa rekordno visokih.

ECB je saopštila da će povećati stopu na svoj depozitni kredit, koji obezbeđuje efektivnu donju stopu na tržištu novca u evrima, za 50 baznih poena na 0%, čime će se okončati devetogodišnji eksperiment sa negativnim zvaničnim kamatnim stopama. Stopa refinansiranja i granična kamatna stopa će takođe porasti za 50 baznih poena na 0,5% i 0,75%.

Banka je na poslednjoj sednici saopštila da namerava da podigne kamatnu stopu za 25 baznih poena u julu, sa mogućim većim povećanjem u septembru u zavisnosti od napredovanja inflacije. Godišnja stopa inflacije u evrozoni porasla je više nego što se očekivalo na 8,6 odsto u junu, prema podacima koje je ranije ove nedelje objavio Eurostat, što je dovelo do naglog preračunavanja od strane centralne banke.

Kao rezultat toga, ECB je signalizirala da više neće pružati smjernice za budućnost, koje je koristila više od 10 godina, u velikoj mjeri da bi ih uvjerila da neće biti trenutnog pooštravanja politike.

„Današnje unapredjenje izlaska iz negativnih kamatnih stopa omogućava Upravnom savetu da pređe na pristup odlukama o kamatnim stopama od sastanka do sastanka“, navodi se, dodajući da će buduće akcije „zavise od podataka“.

Evro je porastao na vestima, dostigavši 1,0260 dolara, dobitak od 0,8% na dan.

Centralna banka je saopštila da je donela svoju iznenađujuće agresivnu odluku, istovremeno odobrivši novi instrument politike koji treba da bude neka vrsta sigurnosne mreže za tržišta državnih obveznica. Takozvani ‘Instrument za zaštitu prenosa’ ima za cilj da održi volatilnost na tržištima državnih obveznica evrozone na razumnim nivoima, ali je malo verovatno da će zaustaviti dugoročne tržišne stope da rastu u apsolutnom iznosu dok podižu zvanične.

„Može da se aktivira da bi se suprotstavio neopravdanoj, neuređenoj tržišnoj dinamici koja predstavlja ozbiljnu pretnju prenošenju monetarne politike širom evrozone“, navodi se u saopštenju ECB i dodaje da neće biti ograničenja na obim intervencija napravljenih u okviru programa i napominjući da njihov obim „zavisi od ozbiljnosti rizika sa kojima se suočava prenošenje politike“.

Predsednica ECB Kristin Lagard je održala svoju redovnu konferenciju za štampu u 14:45, četvrt sata kasnije nego inače.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter