PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Elizabet Holms osuđena na više od 11 godina zatvora zbog Theranos prevare

Sudija u Kaliforniji osudio je osnivačicu Theranosa Elizabet Holms na 11 godina i tri meseca zatvora zbog prevare investitora u njenom sada već ugašenom startupu za testiranje krvi koji je nekada bio procenjen na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudija Edvard Davila u San Hozeu, Kalifornija, osudio je Holmsovu po tri tačke za prevaru investitora i jednoj tački za zaveru. Porota je osudila Holmsovu (38) u januaru nakon suđenja koje je trajalo tri meseca.

Holms, obučena u tamnu bluzu i crnu suknju, zagrlila je roditelje i partnera nakon izricanja presude.

Tokom saslušanja, Holms je plakala kada je rekla da je “razorena” svojim neuspesima i da bi mnoge stvari uradila drugačije da je imala priliku.

„Osećala sam duboki stid zbog onoga kroz šta su ljudi prošli jer sam ih izneverila“, rekla je ona.

Pre nego što je izrekla kaznu, Davila je slučaj nazvao „zabrinjavajućim na toliko nivoa“, dovodeći u pitanje šta je motivisalo Holms, „briljantnog“ preduzetnika, da lažno predstavi svoju kompaniju investitorima.

„Ovo je slučaj prevare u kojem je uzbudljiv poduhvat krenuo napred sa velikim očekivanjima samo da bi bio slomljen neistinama, pogrešnim predstavljanjima, običnom ohološću i lažima“, rekao je on.

Sudija je odredio Holmsovu predaju za april. Očekuje se da će njeni advokati tražiti od sudije da joj dozvoli da ostane na slobodi uz kauciju tokom žalbe.

Pomoćnik američkog tužioca Džef Šenk rekao je sudiji pre nego što je izrekao kaznu da bi kazna od 15 godina bila „davanje izjave da cilj ne opravdava sredstva“.

Holmesov advokat Kevin Dauni tražio je kućni zatvor za Holmsa, rekavši da je popustljivost opravdana jer za razliku od nekoga ko je počinio “veliki zločin”, ona nije bila motivisana pohlepom.

Savezna kancelarija za uslovnu kaznu preporučila je kaznu od 9 godina zatvora, navodi se u sudskim dokumentima.

Tužioci advokat Holmsove odbili su da komentarišu kada su napuštali sud.

Tužioci su na suđenju rekli da je Holms pogrešno predstavila Theranosovu tehnologiju i finansije, uključujući tvrdnju da je njena minijaturna mašina za testiranje krvi bila u stanju da izvrši niz testova od nekoliko kapi krvi. Kompanija se potajno oslanjala na konvencionalne mašine drugih kompanija za obavljanje testova pacijenata, rekli su tužioci.

Holms je svedočila u svoju odbranu, rekavši da veruje da su njene izjave bile tačne u to vreme.

Iako je osuđena po četiri tačke, Holmsova je oslobođena po četiri druge tačke, jer je prevarila pacijente koji su plaćali Theranos testove.

Nekada procenjena na 9 milijardi dolara, Theranos Inc je obećala da će revolucionisati način na koji pacijenti dobijaju dijagnoze zamenjujući tradicionalne laboratorije malim mašinama predviđenim za upotrebu u domovima, apotekama, pa čak i na bojnom polju.

Forbs je 2014. godine Holmsovu nazvao najmlađom ženskom milijarderkom na svetu, kada je imala 30 godina, a njen udeo u Theranosu vredeo je 4,5 milijardi dolara.

Ali startap je propao nakon što je serija članaka u Wall Street Journal-u 2015. dovela u pitanje njegovu tehnologiju.

Očekuje se da će Holms osporiti njenu kaznu i Daviline presude kojima je potvrđena njena osuda na 9. okružnom apelacionom sudu SAD.

Pre izricanja kazne, Davila je pitao da li je na sudu bilo koja žrtva prevare koju je izvela Holmsova.

Aleks Šulc, čiji je sin Tajler Šulc radio u Theranosu i čiji je otac, bivši američki državni sekretar Džordž Šulc, investirao u kompaniju, ispričao je sudiji kako je jedan član porodice jednom čuo kako Holms opisuje njenu navodno revolucionarnu tehnologiju.

“U čemu je problem?”, upitao je član porodice Holmsa,

prema Šulcu.

“Nema problema”, odgovorila je Holmsova.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter