POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Elon Mask optužen za piramidalnu prevaru, preti mu tužba od 258 milijardi vezana za Dogecoin

U četvrtak su investitori Dogecoin-a tužili Elona Maska za 258 milijardi dolara, optužujući ga da vodi piramidalnu šemu za podršku ovoj kriptovaluti.

Podsetimo se, najbogatiji čovek na planeti je osnivač kompanije SpaceX i generalni direktor kompanije Tesla.

Tužilac Keith Johnson podneo je tužbu saveznom sudu na Menhetnu optužujući Maska, kompaniju za električna vozila Tesla Inc i kompaniju za svemirski turizam SpaceX zbog promocije Dogecoin-a i podizanja njegove cene, nakon čega je ova kriptovaluta jako pala u vrednosti.

Navodi se u žabli da su optuženi od 2019. bili svesni da Dogecoin nije imao vrednost, a opet su promovisali Dogecoin da profitira od njegovog trgovanja, Mask je koristio svoj pijedestal kao najbogatiji čovek na svetu da upravlja i manipuliše Dogecoin piramidalnom šemom za profit, izlaganje i zabavu, navodi se u žalbi.

Voren Bafet, Bil Gejts i drugi doveli su u pitanje vrednost bitkoina, navodi se u žalbi.

Zahtevi za komentar od Tesle, SpaceX-a i Muskovog advokata nisu odmah vraćeni.

Džonsonov advokat nije odgovorio na upite za komentar o tome koji dokaz ima ili očekuje da ima njegov klijent koji ukazuje na to da je Dogecoin bezvredni i da su optuženi vodili piramidalnu šemu.

Džonson traži 86 milijardi dolara odštete, za koju tvrdi da je učetvorostručena, zbog pada tržišne vrednosti Dogecoin-a od maja 2021.

Takođe želi da sudija presudi da trgovanje Dogecoin-om predstavlja kockanje prema saveznom i njujorškom zakonu i da spreči Maska i njegove kompanije da ga promovišu.

Prema žalbi, rasprodaja Dogecoina počela je otprilike u vreme kada je Mask bio domaćin emisije na NBC-ju „Saturday Night Live“ i nazvao Dogecoin „prevarom“ dok je glumio lažnog finansijskog stručnjaka u skeču „Vikend ažuriranje“.

Tesla je u februaru 2021. objavila da je kupila 1,5 milijardi dolara u bitkoinima i da će ih prihvatiti kao plaćanje za vozila na ograničeno vreme.

U četvrtak se Dogecoin trgovao za oko 5,8 centi, što je pad sa maksimuma od oko 74 centa u maju 2021.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter