POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Elon Musk nije više najbogatiji čovek na svetu je, unovčio još 3,6 milijardi dolara Teslinih akcija

Šef kompanije Tesla, Elon Musk otkrio je da je u sredu prodao akcije Tesle u vrednosti od 3,6 milijardi dolara, što je njegov ukupni iznos od blizu 40 milijardi dolara ove godine.
Ovo jako frustrira investitore dok akcije kompanije padaju na najniže vrednosti u dve godine.

Američka dokumentacija o hartijama od vrednosti pokazala je da je prodao 22 miliona akcija najvrednijeg svetskog proizvođača automobila tokom tri dana od ponedeljka do srede.

Ova prodaja je drugi veliki deo akcija koji je unovčio od kupovine Tvitera od 44 milijarde dolara u oktobru.
Nije jasno da li je prodaja povezana sa akvizicijom Tvitera, ali postoje i uznemireni investitori koji imaju percepciju da on preusmerava svoj fokus i resurse na Tviter pre Tesle.

„To ne uliva mnogo poverenja u posao, niti govori o tome gde je njegova pažnja“, rekao je Toni Sikamor, analitičar brokerske kuće IG Markets, gde je Tesla popularna akcija među malim investitorima.

“To nije dobra situacija. Razgovarao sam sa mnogim investitorima koji imaju akcije Tesle i oni su apsolutno besni na Elona.”

Nije bilo trenutnog odgovora na Reutersov zahtev za komentar od Tesle i Maska. Prema podacima Refinitiva, Maskov udeo od 13,4% u Tesli je manji u odnosu na oko 17% pre godinu dana.

Tesline akcije su se ove godine prepolovile, slabiji i proizvođači automobila i širi tehnološki Nasdaq, koji je ove godine pao za oko 30%. Vrednost Maskove ukupne prodaje tokom prošle godine iznosi skoro 40 milijardi dolara.

„Počeće da zamara investitore“, rekao je Tarek Horčani, šef glavne brokerske delatnosti u Maybank Securities u Singapuru.

pexels redheart li 13751161
Elon Musk nije više najbogatiji čovek na svetu je, unovčio još 3,6 milijardi dolara Teslinih akcija 2

Muskovo bogatstvo, uglavnom vezano za akcije Tesle, ove godine je palo sa cenama i on je nakratko izgubio titulu najbogatije osobe na svetu prošle nedelje – prema Forbsu – kada ga je pretekao šef kompaije Louis Vuitton, Bernar Arno.

Pored investitora Tesle i Tvitera, Muskov menadžment kompanije i tvitovi privlače političku pažnju.
Musk takođe vodi raketnu kompaniju SpaceX i Neuralink, startap koji razvija interfejse za povezivanje ljudskog mozga sa računarima.

Tesla se, u međuvremenu, bori sa dugotrajnim logističkim izazovima i iz kompanije su rekli u oktobru da očekuju da će propustiti ovogodišnji cilj isporuke vozila.

Najnovija prodaja akcija dolazi mesec dana nakon što je Musk prodao akcije u vrednosti od 4 milijarde dolara u danima nakon što je zaključio ugovor na Tviteru.

Teslin investitor Ros Gerber, koji snažno podržava Maska, rekao je na Tviteru da bi Tesla trebalo da najavi otkup „kako bi iskoristio nisku cenu akcija koju je Elon stvorio“.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter