POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Energenti – nedeljni pregled i izgledi za dalje

Američka nedeljna potraživanja za nezaposlene su na vrhuncu od pet meseci, prodaja postojećih kuća opada peti mesec zaredom, a izgradnja domova je na najnižem nivou za devet meseci.
To su upozoravajuće naznake za tržišta stanova i rada, koja su, zajedno sa naftom, glavni izvori inflacije u Americi.

Što se tiče energetike, cene sirove nafte u SAD su pale tri nedelje zaredom, izgubivši 13% u tom periodu. Brent Crude je prošle nedelje završio na zelenom, ali ne pre nego što je izgubio 17% tokom pet uzastopnih nedelja.
Na pumpama, američki benzin je bio 4,38 dolara po galonu širom zemlje od 23. jula, što je pad od prošlomesečnog maksimuma od više od 5 dolara po galonu.

Povrh svega, očekuje se da će Federalne rezerve povećati kamatne stope za 75 baznih poena u julu kada u srijedu donese odluku o mjesečnoj stopi.
Ako je to slučaj, to će biti drugo uzastopno povećanje stopa od 75 baznih poena, dovodeći ih sa raspona od 0-0,25% u februaru na 2,25-2,50% do kraja ovog meseca.
Zvaničnici Fed-a predviđaju da će stope završiti godinu na gornjoj granici od 3,5% ili čak 4% sa još tri odluke o stopi koje su ostale za godinu. Iako se trgovci na tržištu novca implicitno klade da ekonomske posledice povećanja kamatnih stopa Fed-a neće biti previše ozbiljne, oni takođe određuju cene u smanjenju stopa do 2023.

Evo liste šta bi moglo da odredi cenu nafte u narednim mesecima:

Ekonomisti mogu zaključiti da postoji razumna šansa da će Fed izazvati recesiju između sada i sledeće godine na osnovu razmatranja tržišta o novom popuštanju do tog vremena.
Prvi kvartal američke privrede imao je kontrakciju od 1,6%, a sve što je potrebno da bi recesija bila legalno proglašena je drugi kvartal negativnog rasta.

Barem prema američkim poreskim podacima, ukupan iznos prihoda od rada, koji čini povećanje zapošljavanja, plata i stimulativnih plata u celoj privredi, dostigao je prekretnicu i sada zapravo opada, povećavajući verovatnoću usporavanja tržište rada.

Nenaslovljeni dizajn 16
Energenti - nedeljni pregled i izgledi za dalje 3

Pad cena gasa na pumpi se pripisuje brojnim faktorima, uključujući zabrinutost zbog predstojeće recesije, manji efekat zapadnih sankcija Rusiji i poboljšanje ponude u odnosu na potražnju.

Energetska tržišta, uključujući ona za prirodni gas, i dalje su bila prilično nestabilna, kažu analitičari, tako da možda nije pravi trenutak da se slavi pad cena nafte.
Činjenica da se troškovi smanjuju je korisna, ali Abhi Rajendran, direktor istraživanja u Energy Intelligence, još ne bi proglasio trijumf.

Evo liste šta bi moglo da odredi cenu nafte u narednim mesecima:

 • Percepcija investitora o ekonomiji – Što više brbljanja o recesiji i daljeg ublažavanja raspoloženja potrošača i potrošačke potrošnje – poslednja dva koja zajedno doprinose 70% američkog bruto domaćeg proizvoda – mogla bi rezultirati samoispunjavajućim proročanstvom o recesiji.
 • Povećanje stope Fed-a – Ovde definitivno nije slučaj „što više, to bolje“.
  Suprotno je tačno ako želimo da se poboljša raspoloženje potrošača. Ipak, realnost zahteva jaku kvantitativnu (zaoštravajuću) medicinu ako Fed želi da stavi inflaciju pod kontrolu na duži rok.
 • Sankcije Rusiji; manje više? — Uticaj sankcija na globalne tokove nafte bio je manji od buke koje su one stvorile.
  Moskva je do sada bila zaštićena dilemom Zapada da nastavi da kupuje od nepoželjnog izvora, jer je sama roba previše neophodna za potrebe Evrope.
  Bez obzira na potez SAD da ograniči cenu ruske nafte, zemlje poput Indije i Kine uvek su spremne da kupuju naftu po sniženoj ceni od Moskve.
 • U decembru će EU u potpunosti zabraniti ruske pomorske isporuke sirove nafte, a u februaru će zaustaviti isporuke rafinisanih naftnih derivata iz Rusije. Barem na papiru, više evropskih sankcija moglo bi dodatno opteretiti ionako oskudnu globalnu ponudu nafte u narednim mesecima.
 • Sezona uragana na Atlantiku — Sa svakom godinom, svaka od ovih sezona oluja je postajala sve gora. Dok uragani dolaze i prolaze svake godine, svaka oluja 2022. mogla bi da ima snažan uticaj na energetsku infrastrukturu, snabdevanje i cene zbog pritiska na burad zbog sankcija koje su nametnute Rusiji; očigledna nesposobnost OPEK+ da proizvede ono što zemlje potrošači žele i američki škriljci su još uvek ispod svoje slave u bušenju pre pandemije.
 • Američka požuda za vožnjom — Vožnja leti, ili dokle god vreme dozvoljava, odličan je mamac za Amerikance iz predgrađa kao i pečenje na roštilju u dvorištu.
  Citiran je Rajendran, direktor istraživanja u Energi Intelligence-u, koji kaže da će se cena gasa, koja je ispod 4 dolara u nekim državama, verovatno vratiti na 4,50 dolara pre Praznika rada, a zatim ponovo pasti, iako ne mnogo ispod 4 dolara.
  Patrick De Haan, šef analize nafte u GasBuddi-u, slaže se, sugerirajući da bi 3,75 dolara moglo biti nova norma za benzin – a ne 2,75 dolara, što je bila norma najmanje četiri godine do oporavka od pandemije.

Nafta: Tržišne odluke i aktivnost

Nafta West Texas Intermediate, ili WTI, završila je trgovačku sesiju u petak po ceni od 95,09 dolara za barel na njujorškoj berzi nakon što je zvaničnu sesiju zatvorila za 1,65 dolara, ili 1,7%, na 94,70 dolara.

Američka referentna vrednost sirove nafte izgubila je otprilike 3% za nedelju, čime je njen pad u prethodne tri nedelje zajedno na skoro 13%.
Cena WTI je prošle nedelje pala na 90,58 dolara, što je najniži nivo od februara.

Trgovano u Londonu Nakon zatvaranja redovne sesije za 66 centi, ili 0,6%, na 103,20 dolara po barelu, nafta brent je završila finalni dogovor od 103,61 dolara.

Brent je, međutim, završio sedmicu u porastu od 2,2% nakon petodnevnog niza gubitaka koji je pao deonice za otprilike 17%.
Prošle nedelje, cena referentne sirove nafte dostigla je najniži nivo od skoro 5 meseci na 95,42 dolara.

Nenaslovljeni dizajn 18 1
Energenti - nedeljni pregled i izgledi za dalje 4

Nafta: WTI tehnički izgledi

Prema Sunil Kumar Dikit-u sa skcharting.com, slabljenje stohastičkih očitavanja od 21/27 za dnevne, 13/24 za sedmične i 48/63 za mjesečne u američkoj sirovoj nafte sugeriše da će WTI vjerovatno privući dalju prodaju u narednoj sedmici.

„Ulaskom u sledeću nedelju, kontinuirani prekid iznad 101 dolara može rezultirati kratkoročnim rastom ka vrhuncu prethodne nedelje na 105 dolara i proširiti se na nedeljni srednji Bolindžerov opseg od 107,50 dolara“, dodao je Diksit.

On je, međutim, upozorio da bi uporni prekid ispod nivoa od 92,88 dolara 50-nedeljnog eksponencijalnog pokretnog proseka doveo do ponovnog testiranja prošlonedeljnog minimuma blizu pet meseci od 90,58 dolara.

„Ovo će biti tačka ubrzanja ka sledećoj niže od 88 dolara i horizontalnim oblastima podrške od 85 i 83 dolara. Ako prodaja dobije zamah, WTI može pasti na mesečni srednji Bolindžerov opseg od 78,50 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter