POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ethereum stvara istoriju jer ključna metrika u ETH opcijama premašuje Bitcoin za 32%

Dok je Ethereum stvarao istoriju preuzimanjem Bitcoina na tržištu opcija, ETH fjučers ugovor je ušao u nazadovanje cene.

Eter (ETH) je preuzeo Bitcoin (BTC) na tržištu opcija po prvi put u istoriji pošto je otvoreni interes (OI) opcija Deribit Ether, sa vrednošću od 5,6 milijardi dolara, premašio OI Bitcoin opcija u vrednosti od 4,6 milijardi dolara za 32%.

Screenshot 2022 08 02 151246
Ethereum stvara istoriju jer ključna metrika u ETH opcijama premašuje Bitcoin za 32% 2

Otvoreni interes se izračunava tako što se saberu svi ugovori iz otvorenih poslova i oduzmu ugovori kada se trgovina zatvori. Koristi se kao indikator za određivanje raspoloženja tržišta i snage iza trendova cena. Deribit je najveća svetska berza BTC i ETH opcija, koja čini više od 90% globalnog obima trgovine.

Podaci sa berze Deribit naglašavaju da su ETH opcije uglavnom opcije za poziv, sa odnosom put/poziv od 0,26. Odnos ETH Put/Call je dostigao novi godišnji minimum kako se približava datum spajanja.

U okviru prodajne opcije, kupci imaju pravo, ali ne i obavezu, da prodaju osnovno sredstvo po unapred određenoj ceni na ili pre određenog datuma. Sveukupno gledano, kupci na prodaju su implicitno medvedi, dok je trgovac kupovnim opcijama bikovski.

Koeficijent put/kol veći od 0,7 ili veći od jedan ukazuje na medveđe raspoloženje tržišta, dok vrednost koeficijenta put/kol niža od 0,7 i pada blizu 0,5 ukazuje na novi bikovski trend.

Nedavni porast ETH OI na tržištu opcija sa osnovnim bikovskim raspoloženjem među trgovcima pripisuje se predstojećem spajanju planiranom za treću nedelju septembra.

Dok ETH nastavlja da ima sve veću dominaciju na tržištu opcija, tromesečni ugovori ETH fjučersa, koji bi trebalo da isteknu u decembru 2022. godine, skliznuli su u nazadovanje, pri čemu cena fjučersa postaje niža od spot cene. Eterova spot i cena fjučersa porasla je na -8 dolara u ponedeljak. Iako ovo može izgledati kao medveda perspektiva, BTC je porastao za 15% nakon nazadovanja cena u junu.

Osim rastućeg bikovskog iščekivanja za predstojeću tranziciju proof-of-stake (PoS), analitičari su takođe ukazali na mogući scenario airdrop-a u slučaju podele lanca. Istraživanje koje je sproveo Galois Capital otkrilo je da 33,1% ispitanika veruje da bi nadogradnja dovela do hard forka, dok je 53,7% očekivalo glatku tranziciju mreže.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter