POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ethereum spajanje: Kako će tranzicija PoS-a(proof of stake) uticati na ETH ekosistem?

Ethereum je spreman za prelazak na PoS do treće nedelje septembra, ali većina obećanih funkcija skalabilnosti biće dostupna tek nakon 2023.

Ethereum blockchain je na ivici jednog od najvažnijih tehničkih ažuriranja od svog početka, prelazeći sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS), koji se takođe naziva Ethereum 2.0 ili Eth2.

Ethereum programeri su dali 19. septembar kao trajni datum za spajanje trenutnog PoV lanca sa PoS lancem. Očekuje se da će spajanje biti raspoređeno na Goerli testnetu u drugoj nedelji avgusta. Nakon uspešne integracije Goerli testne mreže, blokčejn će pokrenuti ažuriranje Bellatrik-a početkom avgusta i uvesti Merge dve nedelje kasnije.

Diskusija oko tranzicije počela je sa fokusom na skalabilnost, pa su Ethereum programeri predložili proces transformacije u tri faze. Sama tranzicija je u pripremi skoro dve godine, počevši od 1. decembra 2020. godine, lansiranjem Beacon Chain-a, čime je započela faza 0 trofaznog procesa.

Beacon Chain je započeo prelazak na PoS, omogućavajući korisnicima da ulože svoj Eter (ETH) i postanu validatori. Međutim, Faza 0 nije uticala na glavni Ethereum blok lanac: Beacon Chain postoji pored Ethereumove glavne mreže. Međutim, i Beacon lanac i glavna mreža će na kraju biti povezani sa spajanjem.

Faza 1 je trebalo da bude pokrenuta sredinom 2021. godine, ali je odložena do početka 2022. godine, a programeri su kao glavne razloge naveli nedovršeni posao i reviziju koda. Od faze 1 nadalje, Eth2 će sadržati celokupnu istoriju transakcija Ethereuma i podržavati pametne ugovore na PoS mreži. Stakeri i validatori će zvanično stupiti u akciju, pošto će Eth2 ukloniti rudarenje iz mreže.

U drugoj fazi, poslednjoj fazi tranzicije, biće uveden Ethereum WebAssembly, ili eWASM, preko trenutne Ethereum virtuelne mašine (EVM). WebAssembly je kreirao World Wide Web Consortium i dizajniran je da učini Ethereum znatno efikasnijim nego što je trenutno. Predloženi deterministički podskup WebAssembly za sloj izvršenja Ethereum pametnog ugovora. eWASM je posebno dizajniran da zameni EVM, koji će biti implementiran u Fazi 2.

cryptocurrency 3171920 1280
Ethereum spajanje: Kako će tranzicija PoS-a(proof of stake) uticati na ETH ekosistem? 2

Uticaj spajanja na ekosistem Ethereum

U predstojećem spajanju će se trenutna PoW mainnet spojiti sa Beacon lancem, prenoseći celu istoriju Ethereuma u ​​novi lanac. Potpuna promena konsenzusa za veliki ekosistem kao što je Ethereum imaće dramatičan uticaj i sa tehničke i sa političke perspektive.

Barnei Chambers, suosnivač i vodeći programer na platformi Umbria Network za više lanaca, rekao je da će spajanje biti izazovno:

„Akumulacija Ethereuma će se centralizovati u rukama validatora koji već drže većinu tokena. Fondacija Ethereum tvrdi da spajanje neće uticati na cenu Ethereuma, ali će spajanje izazvati fundamentalnu promenu u načinu distribucije novih tokena i to će imati dramatičan efekat na cenu Ethereuma i čitavog ekosistema kriptovaluta. ”

Nivo težine rudarenja dokaza o radu će naglo porasti, što ga čini nesposobnim za obavljanje rudarenja u ekonomski održivim razmerama. Težina je kod ukorenjen u Ethereum protokolu od 2015. Postavljen je da se izvrši svaki put kada se određeni broj blokova iskopa i doda u blockchain. To čini rudarsku aktivnost na postojećem blokčejnu dokazanog rada značajno otežanom.

Kao rezultat toga, Ethereum-ov lanac dokaza o radu bio bi primoran da prestane da generiše blokove, jer bi poteškoće učinile rudarenje bloka skoro nemogućim. Ovu situaciju njeni programeri opisuju kao „ledeno doba“. Jednostavan cilj bombe je da podstakne rudare da se potpuno spoje, što će povećati usvajanje lanca dokaza o ulozima.

Prelazak na novu PoS mrežu postao je neophodan za Ethereum, s obzirom na njegov sve veći ekosistem koji je doveo do nekoliko zagušenja mreže i veoma visokih naknada za gas. Tokom prošle godine, međutim, narativ se takođe pomerio ka PoS-u koji je ekološki prihvatljiviji od PoW-a.

Nakon spajanja, izdavanje ETH će pasti na oko 0,6 miliona godišnje, sa sličnih sagorelih 2,7 miliona ETH, što znači neto 2,1 miliona sagorenih ETH godišnje, ili -7% godišnje zalihe ETH, što ga čini deflatornom imovinom. ETH rudari će zvanično biti van posla, prinuđeni da kopaju druge PoW kovanice sa istim algoritmom heširanja za svoju postojeću opremu ili u potpunosti napuste tržište.

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, predvideo je da će tranzicija pomoći ne samo da se poveća mreža već i da se smanji potrošnja energije za 95%. Očekuje se da će brzina obrade transakcija biti jednaka centralizovanim procesorima plaćanja. Međutim, nijedna od ovih karakteristika neće stići sa spajanjem 19. septembra.

Glavno rešenje za skalabilnost nazvano šardovanje koje omogućava paralelnu obradu transakcija stići će tek nakon završetka Faze 2, za koju se očekuje da će se održati u drugoj polovini 2023.

Da li spajanje čini Ethereum kapitalno sredstvo?

Osim tehničkog i finansijskog uticaja spajanja, čini se da se najveća diskusija vodi oko toga da li će se Eter kvalifikovati kao sigurnost kada mreža pređe na PoS. Diskusija je dobila dosta na internetu poslednjih dana i odgovor na pitanje zavisiće od toga koga pitate.

Debata oko Ethereum-ovog bezbednosnog statusa je preovladavala mnogo pre nego što je prelazak na PoS došao na videlo. Debata je dobila veliki zamah nakon što je Komisija za hartije od vrednosti Sjedinjenih Država podnela tužbu protiv Ripple-a, smatrajući njegovu prodaju XRP tokena kao kapitalno sredstvo koje se mora regulisati.

Mnogi zagovornici XRP-a su od tada ukazivali na „pred-min“ ETH-a i često su krivili SEC što je Ethereum-u dala besplatan prolaz. Konfuzija i dilema oko bezbednosnog statusa proizilaze iz nedostatka jasnih propisa za kripto tržište. Dok se zakonodavci slažu da se Bitcoin (BTC) može smatrati nezavisnom klasom imovine, status Ethereuma je bio tema debate.

Adam Levitin, profesor istraživanja na Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun, izneo je šta bi moglo da učini Ethereum mrežu zasnovanu na PoS-u sigurnošću u očima regulatora:

Ethereum blockchain je postao okosnica DeFi-ja, nezamenljivih tokena i decentralizovanih autonomnih organizacija. Dok će ekosistem nastaviti da podržava takve slučajeve upotrebe u nastajanju, pravi prelazak na PoS sa funkcijama za deljenje i visoke skalabilnosti biće dostupan tek nakon 2023. Uspeh Eth2 će u velikoj meri zavisiti od izvršenja završne faze, ali mnogi tržišni stručnjaci su još uvek skeptičan u vezi sa tim, s obzirom na prošla kašnjenja.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter