PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Tesla pauzira; Euro pao; Strah od recesije; Pad nafte – šta pomera tržište

Sloboda od britanske tiranije, možda. Ali do slobode od straha od recesije nije tako lako doći. Očekuje se da će prinosi na američke akcije i obveznice biti niži, dok će evro pasti na najniži nivo u poslednje dve decenije u odnosu na dolar nakon što je poslednja runda poslovnih istraživanja pokazala da rast usporava. Tesla (NASDAQ:TSLA) pauzira svoje fabrike u Šangaju u Berlinu iz razloga koji nisu sasvim jasni, ali izgleda da su povezani sa planiranim povećanjem kapaciteta. A Citigroup predviđa da bi nafta mogla pasti na 65 dolara po barelu do kraja godine u najgorem slučaju.

  1. Strahovi od recesije dominiraju dok evro dostiže 20-godišnji najniži nivo PMI

Evro je pao na novi 20-godišnji najniži nivo u odnosu na dolar pošto su učesnici na tržištu smanjili svoje opklade na povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke kao odgovor na znake recesije koja se preti.

Kompozitni indeks menadžera nabavke kompanije S&P Global za blok jedinstvene valute pao je na najniži nivo u poslednjih 16 meseci, što implicira rast od samo 0,2% u kvartalu. Slabost u novim porudžbinama i samopouzdanju nagoveštavaju još gore u tekućem kvartalu.

Glavne Evropske berze su pale za preko 1% i prinosi na obveznice su pali kao odgovor na anketu, dok su strahovi od recesije takođe bili evidentni na tržištima roba, gde su fjučersi na bakar pali na najniži nivo u poslednjih 16 meseci. Međutim, analogna istraživanja S&P Globala pokazala su oštar oporavak u sektoru usluga u Kini nakon popuštanja restrikcija u Šangaju i drugde, dok je indijski uslužni sektor rastao najbržim tempom u više od decenije.

  1. Dospele fabričke narudžbine u SAD; Kineske tarife smanjene okom

Oporavak u Kini je jedan od mogućih razloga zašto bi i SAD mogle da izbegnu recesiju, jer normalizacija lanaca snabdevanja ublažava inflatorne pritiske i smanjuje pritisak na Federalne rezerve da deluje.

Ta teza će kasnije biti stavljena na probu sa novim brojkama za fabričke narudžbine i podacima o trajnoj robi za maj. Istraživanja Instituta za upravljanje snabdevanjem sugerišu da potražnja za fabričkom robom u SAD malo opada, ali čvrsti podaci će pokazati da li se to zaista dešava.

Očekuje se da će se rast narudžbi malo povećati na 0,5% sa aprilskih 0,3%. U međuvremenu, sentiment je malo podržan nadom da će predsednik Džo Bajden ove nedelje objaviti ukidanje uvoznih carina na neku kinesku robu – nešto što bi trebalo da smanji inflatorne pritiske – makar samo neznatno.

  1. Zalihe postavljene za otvaranje niže; Fabrika Tesla pauza u fokusu

Američke akcije su pale, a strahovi od recesije i dalje navode investitore da skidaju novac sa stola uoči sezone zarada koja bi mogla da donese još jedan niz smanjenih prognoza, posebno za one kompanije čije će inostrane zarade biti pogođene jakim dolarom.

Plan zarada je prilično nizak, ali dionice će verovatno biti u fokusu uključuju Teslu, koja će navodno pauzirati proizvodnju u svojim fabrikama u Šangaju i Berlinu na nekoliko sedmica, s ciljem povećanja proizvodnje posebno u potonjem. Izvršni direktor Elon Musk je nedavno nazvao berlinsku fabriku „peć za novac“, usred izveštaja o problemima koji povećavaju obim proizvodnje i tamo i u Austinu.

  1. Američke avio-kompanije pregovaraju o nezgodnom prazničnom vikendu; borba Evrope

Druge akcije koje će verovatno biti u fokusu biće aviokompanije, nakon vikenda 4. jula koji je počeo loše, ali se poboljšavao kako je odmicao. Otkazivanja letova dostigla su hiljade u petak i subotu, zbog lošeg vremena, ali podaci kompanije FlightAvare sugerišu da je to u ponedeljak palo na samo 235.

Avio-kompanije širom sveta nastavljaju da se bore sa oživljavanjem turizma ove godine, pošto su tokom pandemije izgubile ključno osoblje i u kabinskom posadu i na zemlji. Skandinavska avio-kompanija SAS podnela je u ponedeljak zahtev za zaštitu od stečaja prema poglavlju 11 po drugi put u dve godine, dok je glavni operativni direktor EasyJet-a, drugog po veličini letača sa popustima u Evropi, podneo ostavku pošto nije uspeo da se upozna sa operativnim problemima avio-kompanije.

Uska grla takođe koče isporuku novih aviona. Blumberg je procenio da Erbasovi (OTC:EADSY) brojevi isporuke za jun ostavljaju na putu da propusti svoj celogodišnji cilj.

  1. Nafta slabi na upozorenje Citigroup; Norveški štrajk pogađa evropski gas

Cene sirove nafte su oslabile u skladu sa velikim delom ostatka robnog kompleksa dok su dominirali sumorni izgledi za globalnu ekonomiju. Pored evropskih vesti, bilo je podsećanje na tekuće probleme u Kini, gde je grad Sian najavio sedam dana ograničenja mobilnosti zbog Covid-19.

Analitičari Citigroup-a upozorili su da bi cijene sirove nafte mogle pasti na čak 65 dolara po barelu do kraja godine zbog usporavanja globalnog rasta.

Izvor: Investing

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter