POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Euro stoji čvrsto pred podizanje stopa; Lagarde ima govor

Američki dolar se u ponedeljak borio protiv svojih glavnih rivala, jer su ublažavanje inflatornih očekivanja izazvalo ponovnu procenu izgleda za agresivno povećanje kamatnih stopa, ali su nestabilna tržišta ublažila širi pad.

Agresivne opklade na povećanje kamatnih stopa podigle su dolar sa indeksom koji je porastao na skoro dve decenije najviše od 105,79 ranije ovog meseca. Ali sa nekim visokofrekventnim pokazateljima podataka koji pokazuju ekonomski zamah koji počinje da se hladi i širi pad cena robe, investitori postaju oprezni.

Volstritu je teško da sa sigurnošću kaže da postoji dno, tako da mnogi trgovci i dalje žele da izblede bilo šta da se pojave.

U odnosu na svoje rivale, dolar je oslabio 0,12% na 103,9. Ranije ovog meseca dostigao je 105,79, što je najviši nivo od kraja 2002.

Cene fjučersa pokazuju da trgovci sada očekuju da će se referentna stopa fondova američkih Federalnih rezervi stabilizovati na oko 3,5% od marta sledeće godine, što je povlačenje od cena u stopama koje su zumirale na oko 4% u 2023.

Mislim da samo čekamo više podataka, a ti podaci će biti objavljeni kasnije ove nedelje, ukazujući na očitavanje koje se očekuje u petak sa detaljima o potrošačkim cenama u zoni evra.

U međuvremenu, evro je bio podstaknut očekivanjima da će Evropska centralna banka uskoro podići kamatne stope prvi put posle više od decenije.

Svi se raduju ovom prvom povećanju kamatne stope koje ćemo dobiti od ECB-a, i mislim da rizici od povećanja blede.

Evro je porastao za 0,27% na 1,0587 dolara.

Evro je prednjačio u porastu u odnosu na dolar jer je godišnji forum Evropske centralne banke o centralnom bankarstvu u Sintri, u Portugalu, započeo sa predsednicom ECB Kristin Lagard i predsednikom Federalnih rezervi SAD Džeromom Pauelom koji su prisustvovali sastanku. Tržišta će pratiti bilo kakve znake budućih političkih poteza.

Robne valute su se u ponedeljak našle pod pritiskom pošto su podaci pokazali da je profit kineskih industrijskih kompanija ponovo opao, iako sporijim tempom, u maju nakon oštrog pada u aprilu.

Na drugim mestima, ruska rublja je oslabila na međubankarskom tržištu dok je Rusija bila na putu ka svom prvom državnom bankrotu od boljševičke revolucije pre jednog veka.

Kriptovalute su posrnule, a najveća svetska kriptovaluta bitkoin pala je za 1,7% i trgovala na 20.810,34 dolara. Ranije ovog meseca pao je na čak 17.588,88 dolara.

Izvor: Investing.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter