POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evo šta možete očekivati od sezone zarada u trećem kvartalu prema Goldman Sachs-u

Stratezi za kapital Goldman Sachs-a veruju da će fokus tokom predstojećih poziva o zaradama u trećem kvartalu biti na uticaju jačeg dolara na profit.

Velike banke uskoro počinju sezonu zarada u trećem kvartalu kasnije ove nedelje sa konsenzusom koji poziva na rast zarade po akciji od 3% na godišnjem nivou.
Međutim, ne računajući energiju, očekuje se pad EPS-a za 3%.

„Očekujemo manja pozitivna iznenađenja u trećem kvartalu u poređenju sa prvom polugodištu 2022. i negativne revizije konsenzusnih procena za četvrti kvartal i 2023.“, rekli su stratezi klijentima u belešci.

Stratezi su pozvali klijente banke da se usredsrede na tri rizika za predstojeću sezonu zarade u trećem kvartalu i procene za 2023:

  1. Prepreke rastu prodaje (jačanje dolara);
  2. Napredni vetar na margine sa fokusom na zdravlje potrošača; i
  3. Porezi.

Uprkos nekoliko velikih negativnih ažuriranja, uključujući FedEx, Micron Technology i AMD, stratezi primećuju da su analitičari snizili procene EPS-a za 4K 2022. za „samo 1% od početka godine i još uvek očekuju rast od 7% godišnje/godine.”

„Procene EPS-a za celu 2023. godinu su smanjene za samo 2% od početka godine, a konsenzus predviđa godišnji rast EPS-a od 7% potaknut rastom prihoda od 5% i povećanjem marže od 11 baznih poena“, dodali su stratezi.

Iz tog razloga, stratezi očekuju da će videti više negativnih revizija konsenzusnih procena EPS-a S&P 500 za 2023. godinu.

„Predviđamo zaradu po akciji za 2023. od 234 USD (+3% rasta) u našem osnovnom scenariju, mekog sletanja. Ovo je ispod trenutne konsenzusne prognoze odozdo prema gore od 241 USD (+7% rasta). U ovom scenariju, rast prodaje u 2023. će se usporiti na 4% i marže će se smanjiti za 25 baznih poena na 12,0%. S&P 500 će ovu godinu završiti na 3600 (15k unapred P/E) i 2023. na 4000 (16k P/E).”

U scenariju teškog sletanja, Goldman Sachs vidi da će zarada pasti na 200 dolara, što bi trebalo da se pretvori u S&P 500 na 3150.

Na kraju, strateg je pozvao klijente kompanije da se fokusiraju na posedovanje akcija koje imaju visoku prodaju u SAD u odnosu na firme sa visokom stranom prodajom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter